КОРОНА СМЕСТИЛА У БОЛНИЦЕ ВИШЕ ОД 5000 ЉУДИ

Више од 5.000 људи тренутно је смештено у ковид одељења у болницама широм Србије, а данима уназад број новооболелих на дневном нивоу премашује ту бројку.

Доктори упозоравају да је потребна бржа и масовнија вакцинација и да је све више заражене деце и трудница, који имају теже клиничке слике.

У овом тренутку прву дозу вакцине против корона вируса примило је 53 одсто пунолетних грађана Србије, а другу 51 одсто њих, што према оцени лекара није довољно за колективни имунитет.

Став струке је да нас само вакцинација извлачи из епидемије и пражњења ковид болница које су поново своје капацитете усмериле на оболеле, којих је тренутно више од 5.000.

У највећој ковид болници у Батајници смештено је више од 700 пацијената позитивних на корону, у КБЦ „Драгиша Мишовић“ на лечењу је 170 ковид пацијената, а скоро сваки четврти захтева кисеоничну терапију.

У тој здравственој установи на лечењу је и 40 деце.

КБЦ „Звездара“ пети пут се вратила у ковид систем, на лечењу су 64 пацијента, а најмлађи има само 20 година.

Кон је рекао да је очигледно да се грађани не придржавају епидемиолошких мера и да је по његовом мишљењу решење у увођењу одређених казни за оне који их не поштују.

Ковид пропуснице су спремне, али се чека финална одлука, поручили су надлежни, док са друге стране вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву Миланко Шеклер сматра да је већ касно да оне дају прави ефекат.

У Општој болници у Чачку хоспитализовано је 125 пацијената, у ЗЦ Врање 134 оболелих, од којих је на кисеонику 60 њих.

И у Прокупљу је озбиљна епидемијска ситуација, током прошле недеље забележен је рекордан број грађана који су се јавили на прегледе – око 350, а сваки трећи је позитиван.

И други окрузи у Србији бележе скок броја новозаражених, па је тако у болницама у Златиборском округу већ више од 500 ковид пацијената.

У ОБ “Стефан Високи” у Смедеревској Паланци на лечењу од коронавируса налази се 80 пацијента. Током јучерашњег дана било је 9 пријема, 6 отуста и нажалост 3 старије особе и са придруженим болестима су преминуле.

У Ковид 1 јединици је смештен 21 пацијент, у Ковуду 2-29, а у Ковид 4 30 особа.

У респраторној јединици, са тешким клиничким сликама смештено је 5 лица, а 4 особе су на неинвазивној механичкој вентилацији.

Због теже клиничке слике у Ковид педијатрији хоспитализована су и 3 детета.

Што се Kовид амбуланте Инфективног одељења тиче, у последњих 24 сата обављено је 65 прегледа, од тог броја 37 је било првих.

Позитивно је и 6 здравствених и 1 немедицински радник.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/korona-smestila-u-bolnice-vise-od-5000-ljudi/