„КОШАРЕ БИТКА КОЈА ТРАЈЕ…“ ТРИБИНА У ПАЛАНАЧКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

У четвртак 18. априла у Библиотеци „Милутин Срећковић“ у Смедеревској Паланци, са почетком у 18 часова, биће одржана трибина под називом „Кошаре битка која траје…“. Трибина је посвећена сећању на 20. година од битке на Кошарама која се сматра једном од најжешћих и најкрвавијих битака Српске војске у 20. веку.

Битка на Кошарама  је била је жестока борба између припадника Војске Југославије и припадника албанске терористичке Ослободилачке војске Косова (ОВК), подржаване регуларном Војском Албаније, припадницима француске Легије странаца, британских САС специјалаца и НАТО авијацијом.

Кошарска битка се водила око граничног прелаза Раша Кошарес на граници Савезне Републике Југославије и Републике Албаније између 9. априла и 10. јуна 1999, током НАТО бомбардовања Србије и Црне Горе у кодној акцији „Милосрдни Анђео“.

Циљ напада са албанске стране („Операција Стрела“) била је копнена инвазија на Косово и Метохију и пресецање комуникације између јединица Војске Југославије у Ђаковици и у Призрену. Такође, још један циљ је био и заузимање ширег подручја Метохије током тог напада. После тешких борби ВЈ успела је да порази нападача и спречи њихов улазак на Космет.

Припадници албанске ОВК успели су за кратко да заузму караулу Кошаре због артиљеријске подршке Војске Албаније, подршке НАТО авијације и малог броја војника ВЈ на томе подручју који су морали да се повуку, али су поражени у њиховом плану копнене инвазије на том правцу упркос подршци коју су имали.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/kosare-bitka-koja-traje-tribina-u-palanackoj-biblioteci/