КОВИД ПРОПУСНИЦА ЈЕ ДИГИТАЛНИ ЗЕЛЕНИ СЕРТИФИКАТ, ШТАМПАН ИЛИ НА ТЕЛЕФОНУ

Ковид пропуснице су дигитални зелени сертификат, који ће од суботе бити обавезни за улазак у угоститељске објекте после 22 сата, изјавио је Танјугу саветник председнице Владе Вукашин Гроздић.

Он је навео да дигитални зелени сертификат садржи све податке о тестовима на ковид 19 и вакцинацији једне особе.

„Приликом сваке вакцинације и сваког теста сви вакцинациони пунктови и све лабораторије преко сајта еУправе шаљу на маил адресу лица дигитални зелени сертификат и већина наших грађана га је већ користила летос када је ишла на летовање. Уколико га случајно немате можете га штампати са сајта еУправе бирањем опције преузимање дигиталног зеленог сертификата“, рекао је Гроздић.

Додао је да је друга опција одлазак у Пошту, где ће дигитални сефтификат бити одштампан сваком уз одговарајући лични документ који доказује идентитет.

„Дигитални зелени сертификат је потврда и о вакцинацији и о прележаној болести. То значи да сте имали прележану болест па је прошло 14 дана и да тада ту потврду можете користитредних 210 дана. ПЦР који је негативан можете користити 72 сата, антигенски тест до 48 сати. Ту су и подаци о вакцинама – друга, односно трећа доза, као и тест на антитела, где ако се покаже да имате ИГГ антитела, може се користити до 90 дана“, објаснио је Гроздић.

Да ли сте за увођење ковид пропусница у Србији?

Наводи и да се дигитални зелени сертификат може носити у папирном формату или у телефону и каже да ће оба начина бити прихватљива за улазак у објекте у којима се служе храна и пиће после 22 сата.

„Уколико се особа накнадно вакцинише или изврши неки тест, нема потребе да поново вади дигитални зелени сертификат, јер ће се све промене очитати преко његовог QR кода“, нагласио је Гроздић. Он додаје да обична потврда о вакцинацији неће важити, а да се признају дигитални зелени сертификати из земаља ЕУ и других земаља са којима Србија има споразум о признавању вакцинације или прележане болести.

Гроздић каже и да еУправа ради на изради посебне апликације која ће очитавати QR кодове, као новчаник, где ће грађани моћи да држе и складиштите те податке.

„За сада користимо систем који је најједноставнији за грађане и пословне људе, а то је да било којим читачем QR кода извршимо скенирање које заправо води на сајт еУправе где можете видети све податке о неком лицу“, рекао је Гроздић.

Он истиче да у овом тренутку не може рећи да колико је интересовање за издавање зелених дигиталних сертификата, али да очекује да ће се оно свакако повећати од понедељка, када почне кажњавање особа за боравак у угоститељским објектима без ковид пропусница.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/kovid-propusnica-je-digitalni-zeleni-sertifikat-stampan-ili-na-telefonu/