Početna » КРЕЋЕТЕ НА ОДМОР А ИСТИЧЕ ВАМ ПАСОШ: Израдите ПАСОШ ЗА 48 САТИ: Ево како дА решите проблем

КРЕЋЕТЕ НА ОДМОР А ИСТИЧЕ ВАМ ПАСОШ: Израдите ПАСОШ ЗА 48 САТИ: Ево како дА решите проблем

Пошли сте на путовање, али сте касно схватили да је прошао или да ускоро долази датум истека вашег пасоша.

У том случају, за 48 сати можете извадити нови, што је могуће већ скоро пет година, али постоје услови које морате испунити. Ево шта је све важно да знате како бисте пасош имали на време.Крајем 2019. године усвајањем и ступањем на снагу Закона о изменама и допунама Закона о путним исправама омогућено је издавање пасоша за само 48 сати без било какве „везе“, што грађанима који су се пред пут прерачунали много олакшава пут. Наравно, ова услуга је могућа уз доплату.

Како изгледа процедура

Како је Наташа Живковић Бубања, начелница Управе за управне послове ПУ Београд, раније рекла за РТС да пасош не морате вадити на оној општини на којој живите, већ у било којој. То значи да они који имају адресу пребивалишта, рецимо, на Врачару, могу да изваде личну карту у полицијској станици у Сопоту.

Грађани који захтев за издавање пасоша желе да поднесу по хитном поступку, обраћају се надлежној јединици МУП-а и имају приоритет приликом подношења захтева, наводе из МУП-а.

Образац захтева за издавање пасоша исти је за поступак издавања пасоша по редовном и по хитном поступку и попуњава се приликом подношења захтева.

Потребна документација за издавање пасоша

Како бисте извадили биометријски пасош за пунолетно лице потребно је лично поднети захтев у полицијској управи или станици према месту пребивалишта односно боравишта подносиоца захтева.

При самом подношењу захтева потребна су вам одређена документа:

– важећа лична карта из које се може поуздано утврдити идентитет подносиоца захтева

– пасош чији је рок важења истекао или који не може служити својој намени

– доказ о уплаћеној накнади за издавање пасоша

Поред горе наведених обавезних ставки може се приложити: Фотографија величине 50X50 мм („en face“, на једнобојној сивој позадини) али то није обавезно, доказ који потврђује разлог хитности поступка у писаној форми. За хитне случајеве, доказ који потврђује хитност.

Изузетно, у хитним случајевима (потреба за хитним лечењем у иностранству, обавештење о смрти или тешкој болести члана уже породице, неодложан службени пут) или из других оправданих разлога, ако су уз захтев приложени докази који потврђују разлоге хитности, надлежни орган дужан је да путну исправу изда најкасније у року од 48 сати од тренутка подношења захтева.

У том случају плаћа се само такса од 3.600 динара.


Цена пасоша без доказа хитности

Ако вам је пак потребан пасош за 48 сати, а без хитности која подразумева лечење, обавештење о смрти или тешкој болести члана уже породице, неодложан службени пут онда се припремите да платите мало више новца.

Уколико сте пасош изгубили морате на све то платити таксу од 900 динара. А у случају да пасош важи свега наредних 6 месеци и тада се плаћа такса од 3.600 динара, а ако је до истека остало више од 6 месеци онда је такса за издавање пасоша 4.200 динара.

Иста ситуација је и ако желите да добијете пасош по хитном поступку, када на све претходне таксе плаћате таксу од 5.000 динара за издавање по хитном поступку.

Значи, коштаће вас 8.600 (уколико до истека пасоша остало шест месеци) или 9.200 динара (уколико пасош истиче за више од шест месеци).

Уколико сте пасош изгубили, на ове износе (и за стандардну процедуру и за израду по хитном поступку) додајте још 900 динара.

Регуларна процедура за издавање пасоша

О захтеву за издавање пасоша надлежни орган дужан је да реши у року од 30 дана од дана подношења захтева, а о захтеву који је поднет у надлежном дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије орган надлежан за издавање пасоша дужан је да реши у року од 60 дана од дана подношења захтева.

Захтев за издавање пасоша подноси се личним доласком у полицијску управу, према месту пријављеног пребивалишта, односно боравишта, а за грађане који живе на територији града Београда омогућено је да захтев поднесу у било којој полицијској станици у Београду, укључујући и Полицијску управу за град Београд, Управу за управне послове, Одељење за путне исправе које је привремено из Љермонтовљеве 12а измештено у Омладинских бригада број 1.

Преузимање пасоша

Када ваш пасош буде спреман и одете по њега, потребно је понети личну карту као и стари пасош како би био поништен.

Преузимање пасоша не можете да закажете. Потребно је да дођете лично и да чекате.


Колико важи пасош

Пасоши за одрасле важе 10 година, а дечији пасоши, односно пасоши малолетних особа, имају краћи рок важења него што је то случај код одраслих.

Деци узраста 14 и више година издаје се пасош који важи колико и за одрасле, односно 10 година.

Деци узраста од 4 до 14 година МУП Србије издаје пасош који важи 5 година, а малишанима млађим од четири године пасош важи 3 године.

Дакле, ако имате децу млађу од 14 година, немојте се поуздати у то да сигурно важи јер сте га извадили кад и ваш. Уколико дете нема важећи пасош, сасвим сигурно ће вас наша полиција вратити са границе.


Курир.рсYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept