КРИЗНИ ШТАБ ЈОШ УВЕК РАЗМАТРА СВЕ МОДЕЛЕ ПОЛАСКА ДЕЦЕ У ШКОЛУ

Кризни штаб још увек разматра моделе, које је предложило Министарство просвете, како ће се одвијати настава у наредној школској години, каже премијерка Ана Брнабић.

„Слушала сам пажљиво министра Младена Шарчевића. Оно чему ја тежим то је да дамо неке јасне критеријуме по којима ће школе одлучити како да раде, да не остављамо то школској управи да сами одлучују. Радила бих стриктније и увела јасније критеријуме“, навела је она.

Она је навела да је онлајн настава од марта добро функционисала, да је дала добре резултате и да је то резултат дигитализације образовања.

„Мислим да смо били једина земља у Европи која ниједан дан наставе није изгубила током пандемије. Спремни смо за онлајн, снимају се часови, све иде својим током, наћемо најбољи механизам за наредну школску годину“, нагласила је премијерка

Рано за попуштање мера, у фокусу сада школе

Мере ће бити укидане постепено, а сада је приоритет полазак деце у школу, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић и додала да ће обавеза ношења маски остати неко дуже време, док је епидемиолог Предраг Кон истакао да је још рано за укидање мера.

„Сада се Кризни штаб бави септембром, поласком у школу, јер је важно да се поштују све мере превенције да би настава, колико год је то могуће, могла нормално да се одвија“, рекла је Брнабић.

Такође, Брнабић је истакла и да се разговара о институцијама културе, јер је потребно друштву да отворимо и позоришта и биоскопе.

„Радимо на протоколу за то, али ће Кризни штаб, посебно стручни део, погледати препоруке и надам се до 15. августа августа ћемо издати препоруке, да би се људи припемали за септембар и октобар“, рекла је Брнабић.

Обавеза ношења маски је нешто што ће остати неко дуже време са нама, нагласила је Брнабић.

„Није време за то“, истакао је Кон на питање којим темпом ће бити укидане мере.

„Рационално је да и даље говоримо о обавези ношења маски, а што се тиче рада кафића, то тек после поласка у школу, по мом дубоком уверењу“, рекао је Кон.

Тек ћемо донети одлуку да ли ће бити продуженог боравка

Кризни штаб ће тек расправљати и донети одлуку да ли ће бити продуженог боравка у школама, изјавио је данас епидемиолог Предраг Кон.

Каже да ће настава бити подељена по циклусима, од првог до четвртог разреда и од петог до осмог, као и средње школе.

„На онлајн наставу се више рачуна у средњим школама и старијим разредима основне школе. За млађе, посебно први и други разред, планира се, колико сам видео, да се настава обавља у школи“, навео је Кон.

Навео је да треба разговарати са родитељима и просветарима о мерама, на пример да деци мере температуру пре поласка у школу, затим о ношењу маски, затим са наставницима да ли ће се користити сунђер, како ће се понашати у разним ситуацијама.

Биће препорука за спровођење наставе од стране медицинског дела Кризног штаба, а остало је све организациони део који је врло компликован, навео је Кон.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/krizni-stab-jos-uvek-razmatra-sve-modele-polaska-dece-u-skolu/