КРИЗНИ ШТАБ: МАЊЕ ЦЕНЕ ТЕСТОВА, О ШКОЛАМА У УТОРАК,ИЗОЛАЦИЈА СА 10 НА 7 ДАНА

Досадашње епидемиолошке мере у Србији остају на снази, уз пуно поштовање социјалне дистанце и ношења маски, одлука је Кризног штаба, саопштио је покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

Оно што је добро је што наше болнице још увек немају појачан пријем пацијената са тежом клиничком сликом говори нам у прилог томе да у Србији доминира омикрон сој. Нагло повећаброј заражених је управо последица омикрона. Верујем да ћемо у наредном периоду активним приступом, ношењем маски и забраном окупљања великог броја људи спречити даље повећање броја пацијената, поручио је Гојковић.

Кризни штаб је одлучио да се смање цене ПЦР тестова са 9.000 на 6.000, а атигенских тестова са 3.500 на 1.800.

Потребно нам је у овом тренутку да се што више људи тестира како би што ефикасније спречили ширење омикрона, објаснио је Гојковић.

Кризни штаб одлучио је, на основу научних истраживања у свету, да период изолације буде смањен са 10 на 7 дана, као и да трећа, бустер доза вакцине против ковида 19 може да се да три месеца после друге вакцине.

Смањењем периода изолације омогућићемо да се људи раније врате на посао, нагласио је покрајински секретар за здравство.

Гојковић је саопштио да је одлучено да основне школе у Војводини почну да раде од понедељка и то основне школе ће радити нормално, док ће се настава у средњим школама бити комбинована.

Што се тиче Централне Србије, Гојковић је рекао да ће се додатне консултације одржати у уторак, али да верује да ће и у Централној Србији бити прихваћен исти модел наставе као у Војводини.

Проблем у Централној Србији није корона и омикрон, већ појава грипа, коју нисмо имали прошле године. Кризни штаб се боји лоше ситуације везане за грип јер су деца највећи гененатор шсирења грипа. То би нам направивило велики проблем у здравственом систему у лечењу деце, али и одраслих јер ће се преко деце заражавати и одрасли, поручио је Гојковић.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/krizni-stab-manje-cene-testova-o-skolama-u-utorakizolacija-sa-10-na-7-dana/