КРИЗНИ ШТАБ ОДЛУЧИО: ПЦР ТЕСТ ЗА СТРАНЕ ДРЖАВЉАНЕ, МЕРЕ ОСТАЈУ ДО ПЕТКА

Тренд пада броја новозаражених настављен је и данас, када су регистрована 4.932 позитивна случаја (од 15.765 тестираних), али уз, нажалост, 49 преминулих.

– Видимо да број новозаражених пада, али то су и даље велики бројеви – каже др Дарија Кисић Тепавчевић, и истиче да је за све стране држављане неопходан ПЦР тест, почев од 20. децембра.

– Наши грађани ако немају ПЦР тест, морају 10 дана у кућну изолацију, а прекидају је кад ураде ПЦР тест.

Досадашња мера – да сви угоститељски и већина трговинских објеката ради до 17 часова а да викендом не ради, продужена је до петка, 18. децембра, а потом ће се одлучивати да ли ће оне бити пооштрене.

– Све рестриктивне мере које су важиле до сада биће на снази до петка, 18. децембра, а након тога ћемо се поново састати и сагледати да ли ћемо уводити додатне мере или променити постојеће – рекла је др Дарија Кисић Тепавчевић, па додала:

– Мере треба да буду исте сваког дана од када нам је познато да је вирус у нашој популацији. У овом периоду године треба да будемо посебно посвећени томе.

Она је истакла да неће бити никакве контроле по кућама, поготово по славама, и рекла је да морамо бити одговорни по питању здравља. „Нико ни не жели да врши такве врсте контрола. С друге стране, сматрам да сви полазимо од себе и да сви желимо у нашем дому да имамо једну здраву атмосферу, а не да куће буду места окупљања и ширења заразе“, рекла је Кисић.

Смањује се број прегледа у ковид амбулантама
Министарка и чланица Кризног штаба др Дарија Кисић Тепавчевић, изјавила је данас да се број прегледа у ковид амбулантама смањује и да је то охрабрујући податак.
Након седнице Кризног штаба, Кисић је навела да забрињава што од укупног броја прегледаних већи проценат захтева хоспитализацију.
„Што значи да од оних који се јављају на преглед већи број има тежи облик болести“, рекла је Кисић новинарима.
Охрабрујуће је, каже, што је мање оптерећење на ковид амбуланте и што је мањи број прегледа скоро за трећину.
Упитана да ли осим Београда има нових жаришта, Кисић је одговорила да је у свим градовима и местима у Србији вирус присутан, а да су жаришта управо највећи градови.
Поред Београда, навела је да су то Нови Сад, Крагујевац…
На питање да ли има новости када ће вакцина стићи у Србију, Кисић је истакла да наше државно руководство од самог почетка комуницира са свим произвођачима вакцина и подсетила да ниједна вакцина до сада није регистрована у земљи порекла.
Истакла је да док се не региструје у земљи порекла и док не добије све сертификате наше Агенција за лекове и медицинска средства, не може се примењивати у нашој земљи.
„Свакако, када све то буде било регистровано, ми ћемо бити једна од првих земаља која ће добити вакцину, јер смо први и стали у ред“, истакла је Кисић.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/krizni-stab-odlucio-pcr-test-za-strane-drzavljane-mere-ostaju-do-petka/