КРИЗНИ ШТАБ: СВЕ МЕРЕ ОСТАЈУ НА СНАЗИ, НЕМА ПОПУШТАЊА

Епидемиолог Предраг Кон рекао је данас, након седници Кризног штаба, да све мере остају на снази и да није било говора о било каквом попуштању.

„Процена епидемиолошке ситуације показује да постоји стабилизација на високом нивоу, али се види и благи пораст који се може повезати са повратком са скијалишта, али и самом присутношћу британског соја који је доказан у више наврата“, објаснио је Кон новинарима.

Рекао је да је Кризни штаб препознао предстојеће празнике као додатни ризик, посебно у ситуацији када још немамо вакцинисаност са две дозе цепива.

С тим у вези је подсетио да је заштита вакцином обезбеђена тек када се прими и друга доза и прође најмање десетак дана после тога.

Кон је апеловао да треба покушати да се ово стање не погоршава даље, а то је могуће само поштовањем мера.

То се, каже, односи посебно на повећање контрола које се могу очекивати у наредном периоду и посебно празничном на планинама, скијалиштима.

Истиче, да ће контроле бити повећане и на местима која су препозната као места заражавања, као што су угоститељски објекти.

„Чињеница је да морамо да издржимо још неко време док не стекнемо баријеру коју треба да стекнемо вакцином“, подвукао је Кон.

Динамика вакцинације је добра, констатовао је Кон, додајући да је циљ да се достигне бројка од 80.000 вакцинација која може дневно да се обави, како би се што пре достигао „бедем имунитета“.

„Динамика вакцинације је добра, сада креће и давање друге дозе, уз паралелно вакцинисање првом. Стигло је још 8.000 Фајзерових вакцина, прва компонента руске вакцине, а очекујемо и “Синофарм“, па ћемо имати веће количине вакцина, а онда ће и број позива за прву дозу да се повећа“, рекао је Кон.

Он је навео да је циљ да се достигне број од 80.000 вакцинаија које би могле укупно дневно да се изврше, рачунајући давање и прве и друге дозе, како би се што пре достигао бедем имунтитета који је преко потребан.

„Циљ је да вакцинишемо до три милиона људи. Већ сам рекао да нам 1,5 милиона вакцинисаних обезбеђује нешто бољу ситуацију, а три милиона је жељени број који би смањио присуство вируса на појединачне случајеве“, рекао је Кон.

Он је навео и да лично мисли да порекло вакцине неће бити препрека за путовања.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/krizni-stab-sve-mere-ostaju-na-snazi-nema-popustanja/

1 comment

    • Lale on 09/02/2021 at 12:45

    Danas je 9 februar a jelka doduše bez srušenog vrha još stoji na trgu.Očigledno da palanački političari imaju mnogo obaveza pa ne navraćaju u grad da vide šta treba da se uradi.

Komentari su onemogućeni.