КРОМПИР И ЦРНИ ЛУК НАЈСКУПЉИ У БЕОГРАДУ, ПАСУЉ У НОВОМ ПАЗАРУ

Цене пољопривредних производа углавном су највише у Београду, али поједини производи могу се купити и по јефтинијој цени у односу на ону која је, на пример, у Новом Пазару или Смедереву.

Према подацима Републичког завода за статистику (РЗС), кромпир је најскупљи у Београду, те је Београђанима потребно да за кромпир издвоје између 70 и 100 динара по килограму, док се у Врању може купити и по цени од 50 динара.

У Београду се јабуке по килограму могу купити по цени од 60 до 103 динара, док је исто воће најјефтиније у Лесковцу, где кошта 52 динара, а најскупља у Смедереву – 120 динара.

Распон цене пасуља по килограму у Београду се креће од 220, што је најнижа цена за тај производ на нашем тржишту, до 352 динара, а најскупља је у Новом Пазару и продаје се за чак 600 динара.

Црни лук најскупље се продаје у Београду и Панчеву, по цени од 100 динара по килограму, а најјефтинији се може купити у Нишу и Врању по цени од 35 динара.

РЗС обрађивао је ове цене у периоду од 15. до 21. новембра.

Међутим имајући у виду да је Смедерево у близини Паланке имали смо прилику да се уверимо да јабуке у овом граду не достижу баш  цену од 120 динара, већ се цене крећу у распону 50 до 60 динара, као на паланачкој пијаци а оне слабијег квалитета су и јефтиније. Остаје питање ко прикупља ове цене у РЗС и на који начин.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/krompir-i-crni-luk-najskuplji-u-beogradu-pasulj-u-novom-pazaru/