Početna » КУДА СВЕ МОЖЕМО ПУТОВАТИ ВОЗОМ?

КУДА СВЕ МОЖЕМО ПУТОВАТИ ВОЗОМ?

У Србији, упркос постојању брзих возова и нових композиција између Београда и Новог Сада, постоји само неколико дестинација до којих се може путовати возом.

од Паланка данас
0 Коментар

У последњих неколико година, осим Бара, опције за међународна путовања су ограничене. Најбоље шансе за путовање возом унутар Србије постоје ако кренете из Београда, пошто је главни град повезан железницом са Ваљевом, Новим Садом, Ужицем, Лозницом, Вршцем, Шидом и Нишом..Без сумње, пруга Београд-Нови Сад је најбржа у Србији, а време путовања зависи од броја станица на којима се воз зауставља и креће се између 35 и 50 минута. Поред популарног Егзит фестивала, Нови Сад нуди разне атракције које могу обогатити ваш излет.

Ако размишљате о путовању возом до мора, једина доступна рута је до Бара.

Тренутно, једина међународна железничка линија из Србије води од Земуна до Бара. Некадашња железничка рута Београд-Бар је премештена у Земун због затварања Главне железничке станице, а потом и оне у Топчидеру. Званично време путовања овим возом износи око 12 сати, али понекад може трајати и до 16, 18 или чак 20 сати. Међутим, дуг пут до Црне Горе може се сматрати и предношћу, с обзиром на то да је ова железничка пруга ремек дело грађевинарства 20. века.

Пруга се протеже на 476 километара и обухвата импресивних 254 тунела и 234 моста. Мост преко Мале реке је један од највиших у Европи, дугачак 498 метара и висок 200 метара. Остали значајни мостови укључују Љубовиђу (450 метара) и Увац (308 метара). Воз такође стаје и у Подгорици.

Ако се случајно налазите на одмору у близини Таре, можете искусити чувену „Шарганску осмицу“ железницу.

Посетиоци Таре и околних подручја имају прилику да путују најромантичнијим возом у Србији, Шарганском осмицом. Сматра се једном од најатрактивнијих туристичко-музејских железница у Европи и јединственим градитељским ремек-делом међу уским пругама широм света.

Железница, са колосеком ширине 760 мм, пролази кроз прелепе планинске пејзаже Мокре Горе, са пет мостова и 22 тунела. На укупној дужини од 15,5 км, од Мокре Горе до Шарган Витаси, воз прелази висинску разлику од 300 метара. Постоји и друга линија која иде до Вишеграда. Воз „Носталгија“, састављен од рестаурираних вагона, саобраћа током летње и зимске туристичке сезоне.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept