Početna » КУПЦИ ПОЛОВНИХ АУТОМОБИЛА НЕ НАСЕДАЈТЕ Ево како се можете заштитити од све чешћих превара

КУПЦИ ПОЛОВНИХ АУТОМОБИЛА НЕ НАСЕДАЈТЕ Ево како се можете заштитити од све чешћих превара

Да и куповина половних аутомобила може да буде ризична потврђује и пример купца у Србији који је изгубио депозит за аутомобил од 500 евра. А то није усамљени случај.

од Паланка данас
0 Коментар

Пратећи следеће мере опреза, возачи ће моћи да купе аутомобил без проблема. Међутим, важно је проверити његову историју пре куповине, обавити пробну вожњу и одвести га на преглед у овлашћени сервис, каже за Курир аутомобилски стручњак Матас Бузелис.Преваранти широм Србије и других европских земаља користе различите тактике како би преварили купце да им уплате новац, па би возачи који траже возила на огласним порталима требало да буду опрезни.

Ево како возачи могу да се заштите од превара:

 Стицање поверења купца уз помоћ лажне личне карте

У недавном случају, продавац је тврдио да се аутомобил налази у другој земљи и да му је потребан депозит пре него што га преузме.

Иако ово већ звучи сумњиво, продавац је доставио слике своје босанске личне карте како би стекао поверење купца. Међутим, након што је новац пребачен, продавац је нестао и обрисао оглас о аутомобилу.

Готово да је сигурно да су документи које је продавац доставио купцу били украдени како власти не би могле да ухвате криминалце.

Како препознати преваранте на огласним порталима

Преваранти користе различите технике друштвеног инжењеринга како би стекли поверење и преварили купце да им уплате новац. Међутим, уз мало здравог разума и уз помоћ следећих савета, купци се могу заштитити од преваре.

Стварање осећаја хитности

Преваранти увек стварају осећај хитности како би купац донео спонтану одлуку без превише размишљања. Тврдње да већ постоји други купац који жели да купи аутомобил или да продавац напушта земљу и нема времена за лични сусрет требало би узети са резервом.

– Преваранти обично постављају аутомобиле за којим постоји велика потражња на портале како би привукли пажњу купаца и како би цела процедура трајала што краће. Ако вас продавац пожурује да донесете одлуку, то би требало да буде велики знак упозорења – објашњава Матас Бузелис, стручњак за аутомобиле и главни директор комуникација царВертицал.

Сувише добро да би било истинито

Када се популарни модел продаје испод просечне тржишне цене, то може изазвати сумњу. Често то значи да овај аутомобил има скривена оштећења или лажну километражу. У најгорем случају,возило може бити коришћено као мамац за привлачење купаца како би се украо њихов новац.

Бузелис саветује да се пре ступања у контакт с продавцима обави темељно истраживање како би се разумео ценовни распон одређеног модела. Ако понуда изгледа сувише добро да би била истинита, најбоље је одустати.

Захтевање депозита или целокупног плаћања

Преваранти могу захтевати депозит (као што је био случај у недавној причи) или чак целокупно плаћање за аутомобил. Ако продавац тврди да нема времена за пробну вожњу и наговара купца да плати возило пре него што га види лично, то је дефинитивно превара.

– Куповина аутомобила путем интернета од овлашћених дилера је нормална пракса. Међутим, избегавајте приватне продавце који не желе да се састану лично и траже плаћање унапред – саветује Бузелис.

Опште правило је да купци не би требало да шаљу новац продавцима док се не састану лично, провере све документе возила и потпишу уговор.

www.carvertical.comPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept