Početna » КУПЦИ ПОЛОВЊАКА ОПРЕЗ: Којим аутомобилима је најчешће враћена километража?

КУПЦИ ПОЛОВЊАКА ОПРЕЗ: Којим аутомобилима је најчешће враћена километража?

КУПЦИ увезених аутомобила у Србији суочавају се с већим ризиком од куповине возила с враћеном километражом у односу на возила која су купљена у земљи, указује истраживање спроведено у 14 европских земаља.

од Паланка данас
0 Коментар

Сваки десети половни аутомобил у Србији има враћену километражу (10,3 одсто), што значи да вреде мање од тражене цене, а шансе да се добије возило с промењеним бројачем километара су веће када је аутомобил увезен из иностранства, наводе из глобалне платформе за проверу историје возила, КарВертикал-а.
Како објашњавају, трговину возилима преко границе је тешко пратити, стога преваранти искоришћавају ову ситуацију и избегавају да буду ухваћени.

Додају да истраживање показује да међу аутомобилима који се продају локално 8,5 одсто је оних с враћеном километражом.

Наводе да ситуација у земљи није толико лоша као у неким источноевропским земљама попут Летоније, где удео возила с враћеном километражом прелази 20 одсто, али је ризик од преваре и даље висок.

Само 8,8 одсто свих возила у Србији провело је цело време у земљи, док је 91,2 одсто увезено из иностранства.

Како су истакли, истраживање показује да возила са манипулисаном километражом могу бити и до 25 одсто скупља од возила са оригиналном километражом и брже губе на својој вредности.

„Веома је тешко контролисати квалитет половних аутомобила на међународном нивоу јер поједине земље имају различите законе о превари везаној за километражу. Пошто земље не размењују информације о возилима, када се једном возило извезе, његова историја почиње као потпуно нова. Занимљиво је да је ниво враћања километара у Србији врло сличан нивоу преваре у међународним трансакцијама са аутомобилима, што указује на недостатак транспарентности на тржишту“, објаснио је аутомобилски стручњак у КарВертикал-у Матас Бузелис, преноси Танјуг.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept