Početna » КУСТОС ПАЛАНАЧКОГ МУЗЕЈА ПЕТАР ДЕКИЋ НОМИНОВАН ЗА НАГРАДУ „ПРОЈЕКАТ ГОДИНЕ“

КУСТОС ПАЛАНАЧКОГ МУЗЕЈА ПЕТАР ДЕКИЋ НОМИНОВАН ЗА НАГРАДУ „ПРОЈЕКАТ ГОДИНЕ“

Народни музеј из Смедеревске Паланке је поставио следећу објаву на свом ФБ профилу: Са великим поносом вас обавештавамо да је наш колега виши кустос Петар Декић са својим пројектом “Музика пријатељевих корака” номинован за награду Пројекат године.
Награда Националног комитета ICOM Србија додељује се данас, на Међународни дан музеја, у 18 часова, јубиларни 20. пут. Од готово тридесет кандидата врсних установа културе, наш пројекат се нашао у ужем кругу, као један од номинованих заједно са Народним музејом Србије, Галеријом Матице српске, Музејом науке и технике и Музејом савремене уметности.Колодвори, улице, тргови, паркови, сцене на отвореном, најрепрезентативнији салони све до националног театра, али и домови хиљада обичних музици и пријатељству склоних Срба певали су са француским хористима, политичарима и намерницима те 1926. године …
Певали су усхићено славећи живот и пријатељство још увек у сенци крвавог рата у коме се калило пријатељство а растакала нека друга …
Сусретали су се гуњ и твид, шајкача и жирадо, штикле са калдрмом и калом као опанци са асфалтом у стајању и ходању, игрању кола, шимија, твиста, валцера.
Један мали народ у трагању за ознакама свог идентитета на размеђу егзотичног сеоског и не сасвим модерног градског кушао је пријатељство на размеђу између печене браветине и сладоледа, француске салате и гибанице као између звукова гусала и фруле и клавира, славне епски певане историје и тананог лирског духа.
Много суза од туге и и од несамерљиве радости квасило је образе и улице, усклици распаљивани ватреним говорима политичара жарили су додатно …
И како је хиљаде километара, динара, франака, речи, песама и много тога више стало у само три дана те 1926. године а невидљиво записано у историји улица три града: Гренобла, Београда и Смедеревске Паланке.
Петар ДекићYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept