ЛАБУДОВИ ДОНЕЛИ ПТИЧИЈИ ГРИП У НАСЕЉЕ ВИНЦИ

Управа за ветерину прогласила је обалу Дунава код насеља Винци надомак Великог Градишта, зараженом од птичијег грипа, у полупречнику од три километра. Подручје у полупречнику од десет километара проглашено је угроженим од ове заразне болести – авијарне инфлуенце код дивљих птица, у овом случају лабуда, саопштио је Штаб за ванредне ситуације општине Велико Градиште.

Ради сузбијања и искорењивања птичијег грипа наложено је да се домаћа живина у овим подручјима држи затворена, забрањен је промет живине, птица и пернате дивљачи у наредних петнаест дана, као и одржавање сајмова, изложби, такмичења птица.

Није дозвољено ни насељавање ловишта пернатом дивљачи, а ветеринарске надлежне службе вршиће активан надзор газдинстава. Појачане су и друге сигурносне мере, укључујући и дезинфекцију.

Надлежни апелују на грађане да сваку промену здравственог стања и повећан проценат угинућа живине, као и евентуална угинућа дивљих птица, посебно селица, одмах пријаве ветеринарској служби, инспекцији и локалном кризном штабу.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/labudovi-doneli-pticiji-grip-u-naselje-vinci/