Početna » ЛАКА МУ ЦРНА ЗЕМЉА Готово сви поштују овај СТАРИ ОБИЧАЈ НА САХРАНАМА, а већина не зна зашто то ради

ЛАКА МУ ЦРНА ЗЕМЉА Готово сви поштују овај СТАРИ ОБИЧАЈ НА САХРАНАМА, а већина не зна зашто то ради

Већина људи на сахранама баца комад земље у гроб мало пре него што гробари почну да враћају остатак земље у раку.

од Паланка данас
0 Коментар

Приликом бацања земље, изговара се реченица: „Нека му је лака црна земља“.

Вероватно сте се некад питали шта тачно значи овај обичај.Тај чин има своје порекло у магијској заштити од мртвих. Када сви присутни баце по неки грумен, онда гробари завршавају посао враћајући сву осталу земљу која је ископана из раке преко сандука покојника. У разна времена на различите начине се штитило од мртвих у страху да се не повампире.

Живи су прибегавали разним лукавствима да би ово избегли. Постоји обичај да се живи не враћају истим путем којим су и дошли на сахрану, или су затрпавали камењем гроб да се покојник не би повампирио. Бацање земље је слична ритуална радња.

Свако баца по неки грумен земље да земља буде тежа. Као одушак савести је што се каже да покојнику буде лака земља. У већини наших крајева се уз грумен земље баца и по који ситан новчић, којим се на симболичан начин, поручује покојнику да исти новац понесе неком покојнику који је био близак ономе ко је новчић бацио, пише Кодеx.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept