Početna » ЛАЖНИМ КОШНИЦАМА ДО ДРЖАВНИХ СУБВЕНЦИЈА: Попис пољопривреде указао на несклад између пријављених пчелињака и стања на терену

ЛАЖНИМ КОШНИЦАМА ДО ДРЖАВНИХ СУБВЕНЦИЈА: Попис пољопривреде указао на несклад између пријављених пчелињака и стања на терену

ДА ни пчеларство није остало имуно на малверзације, показали су неславни подаци прошлогодишњег Пописа пољопривреде.

од Паланка данас
0 Коментар

Они су показали несклад између Управе за ветерину при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривре и стања на терену, када је реч о броју кошница. Установљено је да је 400.000 кошница држава субвенционисала, а да оне и не постоје!Према наводима председника Савеза пчеларских организација Србије (СПОС) Родољуба Живадиновића, званично постоји 1,2 милиона кошница на територији наше земље. У Управи за ветерину забележено је 1,6 милиона.

– Не можемо да знамо да ли је попис лоше урађен или су кошнице лажно обележене, али основано сумњамо да је реч о оба – каже нам Живадиновић. – Није то реалан број, и својевремено смо тражили да испекција контролише бројке. То су они и чинили, по нашим пријавама, које смо прикупљали са терена, а радили су то и случајним избором.

Како каже наш саговорник, тајни је податак, иако не би требало да буде, колико је неправилности тачно утврђено, али зна да је у том налету рада ветеринарских инспектора пронађен пчелар са пријављених 400 кошница, а нема ниједну. Он је узимао новац од субвенција годинама, по 800 динара по кошници.

– Хоћемо да елеминишемо криминалце и да новац иде правим пчеларима. Имали смо састанак са министарком пољоприведе Јеленом Танасковић и премијерком Аном Брнабић и предложили да се пријава кошница дигитализује и тај наш предлог је прихваћен, ушао је у закључке и чека се реализација у скором периоду – подсећа Живадиновић.

Према његовим речима, договорено је да дигитални систем буде део е-Аграра, највероватније под именом АПИСЕНС. Чланови СПОС утврдили су да ће се овим пројектом решити чак 19 проблема са којима се пчелари суочавају.

– Били би обезбеђени стварни подаци о броју кошница и пчелињака на терену, а инспекторска контрола биће могућа из канцеларије у највећем броју случајева, а само изузетно ће бити неопходно ићи на терен, што ће уштедети људске и друге ресурсе држави. Осим тога, тровање пчела било би аутоматски пријављено, а била би и боље искоришћене пчелиње паше, што ће допринети већем приносу меда. Аутоматски би се спречила крађа пчела. Цео систем био би бесплатан за кориснике – навео нам је само део бенефита наш саговорник.

Живадиновић подсећа да већ дуже времена ресорно министарство нема државног ветеринара, већ приватне ветеринарске амбуланте конкуришу да раде активни надзор, да обилазе кошнице током априла и пописују стање на пчелињацима. Ту ступа на снагу корупција, сматра председник СПОС.

– Ми немамо увид у то ко је добио субвенције и колико, па не можемо знати ко вара. Регистар је свуда у Европи јаван. Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) покренуо је иницијативу да се регистар учини јавним, и ми ћемо је подржати. Подаци не могу бити тајни, јер то није лични податак. Када је дрђавни новац подељен, морамо знати коме иду наше паре – категоричан је Живадиновић.

Од 2018. године држава је извајала подстицајна средства пчеларима, у износу од 800 динара по кошници. Од прошле године, та је цифра 1.000 динара. Ове године биће исплаћено 10 милиона евра, сходно броју кошница за које се конкурише.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept