Početna » ЛЕКАРСКИ ПРЕГЛЕД ЗА ПОСАО: Нису исти за сваку позицију, а негде су чак и обавезни

ЛЕКАРСКИ ПРЕГЛЕД ЗА ПОСАО: Нису исти за сваку позицију, а негде су чак и обавезни

Лекарски прегледи нису исти за свако радно место, а за неке послове чак нису ни потребни

од Паланка данас
0 Коментар

Није редак случај да вам је потребно лекарско уверење уколико почињете да радите на одређеном радном месту. Лекарски преглед није потребан за сва занимања, али постоје радна места која захтевају да радници пре ступања на дужност обаве лекарски преглед и тај извештај доставе будућем послодавцу. На одређеним позицијама лекарски преглед се најчешће обавља на годишњем нивоу.Лекарски прегледи нису исти за свако радно место, а за неке послове чак нису ни потребни. Лекарске прегледе обично делимо у две групе: опште лекарске прегледе и специфичне, Разлике се огледају у томе за који посао конкуришете, да ли је то посао са високим ризиком или не. Најчешће лекарско уверење, након обављеног прегледа послодавцу даје информације о нашем општем здрављу. Када се ради о високоризичној позицији тај преглед је другачији односно специфичнији, у зависности за које радно место се аплицира.

Ако се ради о послу без повећаног ризика, лекарско уверење служи процени општег физичког и психичког здравља. Стручно лице, односно доктор тада даје стручно мишљење о кандидату након што се обаве сви потребни прегледи, који су претходно прописани од стране фирме за коју кандидат конкурише.

Ово су послови где је лекарски преглед обавезан

Најчешћи послови који су ризични и за које је потребан специфичан извештај о здравственом стању потенцијалног радника су: грађевински послови, послови возача аутобуса, камиона и других возила, рад на машинама на великим висинама… За сваки од ових занимања потребан је различити преглед, јер је некоме најбитнија моћ опажања, другима моторичка спремност…

На пример, ако се аплицира за радно место које има неповољне климатске промене, тада ће се проверавати рад срца, крвни притисак, ако је реч о пословима који се обављају на ниским температурама, тада се провера отпорност коже, ако се раде послови на којима постоји многе буке, онда се проверава слух. Најзахтевнији прегледи су они на којима су радници изложени хемијским материјама.

Лекарски прегледи се обично радне једном годишње, како би фирма и послодавци били сигурни у способност својих запослених.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept