ЛЕКОВИ ЗА КАРЦИНОМ ПЛУЋА И МУЛТИПЛУ СКЛЕРОЗУ ДОСТУПНИ ПОЧЕТКОМ АПРИЛА

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић најавила је  да ће лекови са нове листе, на којој су иновативни лекови за карцином плућа, простате, малигни меланом и мултиплу склерозу, бити доступни пацијентима почетком априла.

Она је изразила очекивање да ће нову листу лекова, коју је Управни одбор Фонда усвојио јуче, Влада Србије усвојити следеће недеље, након чега следи процедура јавне набавке.

Шкодрићева је у Јутарњем дневнику РТС истакла да је из буџета за иновативне лекове први пут одвојено пет милијарди динара, због чега је Фонд био у могућности да на нову листу уврсти и лекове за карцином плућа и мултиплу склерозу.

Додала је да је уведена иновативна имунолошка терапија за метастатски неситноћелијски карцином плућа, за коју је додељена Нобелова награда, а којом се време преживаљавања пацијената продужава са осам на 30 месеци, а истовремено повећава и њихов квалитет живота.

Како је објаснила, имунолошка терапија делује потпуно другачије у односу на класичну терапију цитостатицима који убијају ћелије тумора, али и здраве ћелије.

– Зато су нежељени ефекти често велики, док имунолошка убија само туморске ћелије, а пацијенати имају минималне нежељене ефекте. Пацијенти на иновативној терапији могу нормално да живе и раде, њихово опште стање је много боље него пацијената који се лече цитостатицима – навела је Сскондрић.

Нагласила је да са применом те терапије треба бити опрезан и да ће се приликом одабира пацијената примењивати посебни тестови како би се знао ефекат терапије. И када се примени терапија, неопходно је да се прати нњен ефекат за шта, такође, потребне специфичне анализе – додала је Сскондрић.

Такође, иновативни лекови уведени су за пацијенте са мултипла склерозом којих у Србији, како каже, има око девет хиљада.

Напомиње да се повећава број пацијената који се ће лечити класичном терапијом интерферонима, али и да је уведена савремена терапија која до сада није била обезбеђена пацијентима.

– Број оболелих од мултипла склерозе који ће се лечити о трошку државе, било класичном или иновативном терапијом, повећан је за 1300. Да се достигне тај број пацијената било је потребно око 15 година , тако да је ово повећање значајан помак. Ни у другим државама се сви оболели од мултипла склерозе не лече овим терапијама, а трудићемо се да тај број повећавамо из године у годину – рекла је Сскондрић.

Додаје да је се иновативна терапија је не може примењивати код свих пацијената који се лече интерферонима и да ће струка одредити критеријуме за примену иновативне терапије.

Наглашава да су на листи и иновативни лекови за метастатски меланом и за карцином простате.

– Сада смо увели лечење ретког тумора, тзв. неуробластома, код деце која су се до до сада лечила у иностранству, а сада ће моћи у Србији, што је од непроцењиве важности за њих и њихове породице – наводи Шкондрић.

Лек за хепатитис Ц у другој половини године

Како преноси Тањуг, Шкодрић каже и да се очекује да у другој половини године буде уведена и иновативна терапија за хепатитис Ц.

– У буџету за 2020.годину издвојена су додатна средства од пет милијарди динара, док је, на пример, 2016. године издвојена милијарда динара. У току су преговори да се у другом делу године уведе и иновативна терапија и за хепатитис Ц – навела је Шкондрић.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/lekovi-za-karcinom-pluca-i-multiplu-sklerozu-dostupni-pocetkom-aprila/