Početna » ЛЕПА ВЕСТ: СКРАЋЕНА ЛИСТЕ ЧЕКАЊА ЗА 50 ОДСТО О трошку РФЗО операција катаракте и у приватним клиникама

ЛЕПА ВЕСТ: СКРАЋЕНА ЛИСТЕ ЧЕКАЊА ЗА 50 ОДСТО О трошку РФЗО операција катаракте и у приватним клиникама

Број пацијената на листи чекања за операцију катаракте смањен је са 18.000 на 9.800, будући да је Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) омогућио осигураницима да се аутоматски о трошку фонда оперишу у 28 приватних клиника.

од Паланка данас
0 Коментар

РФЗО је саопштио да на ту услугу, после ажурирања листе, чека мање од 10.000 људи.

„Они такође имају могућност да се без чекања оперишу у приватним болницама, или да чекају свој термин у државним о чему се аутоматски изјашњавају приликом уписа на листу“, наводи се у саопштењу.Комплетан списак приватних болница у којима се ради операција катаракте о трошку државе објављен је на сајту РФЗО.

У саопштењу се додаје да многи од пацијената до сада нису прихватали понуду да операцију катаракте ураде на приватним клиникама, већ су остали да чекају термин у државним болницама.

Када је реч о листи чекања за ортопедске операције, из фонда наглашавају да на основу података добијених од установа, РФЗО објављује листе чекања како би пацијенти имали лакши увид и како би се смањиле могућности за било какву манипулацију са редоследом на листама.

„Листе чекања за поједине операције или дијагностичке прегледе, формирају и ажурирају искључиво здравствене установе у којима се те интервенције обављају и то у складу са одлуком лекара донетом на основу медицинских индикација. Ко ће и када бити оперисан, не одређује РФЗО већ установе и на њима је да обезбеде термине за интервенције, а за контролу рада здравствених установа задужено је Министарство здравља“.

Додаје се да РФЗО нема законску могућност да утиче на организацију рада установа у које спадају и термини за прегледе, односно операције.

У саопштењу се додаје и да је време чекања на интервенције уградње вештачког кука и колена најдуже на Институту за ортопедију Бањица, те је РФЗО упутио пацијенте који су најдуже чекали и који су то желели – на операцију у друге болнице које за то имају капацитет.

„Захваљујући томе, као и брисањем са листе пацијената који су већ оперисани или су одустали од операције, време чекања на Институту Бањица скраћено је са 10 година на три године“, додаје се у саопштењу.

Додаје се и да за вантелесну оплодњу (ВТО) не постоје листе чекања, те да се поступак обавља у складу са темпом који диктирају медицински услови.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept