ЛЕТЊА РЕЗИДБА ВИНОВЕ ЛОЗЕ

Зелена резидба има за циљ да регулише и повећа принос и квалитет грожђа, да се одржава правилан распоред и бујност ластара, побољшава се стварање нових окаца, стварају се повољнији услови за сазревање грожђа и ластара и др.

Врши се у периоду вегетације винове лозе, од почетка развоја младих зелених ластара до краја фазе сазревања грожђа. Обим зелене резидбе није исти сваке године, јер од климатских услова, сортних особина и облика чокота зависи и које ће се мере зелене разидбе примењивати. Ова резидба подразумева лачење, заламање ластара, прекраћивање заперака, прстеновање, дефолијацију и проређивање гроздова.

Циљ лачења је да се уклањањем непотребних ластара створе услови за боље развијање преосталих, родних ластара који постају дужи и доносе лепше и крупније плодове. Лачењем се омогућава боље осветљавање чокота и то повољно утиче на цветање и заметање плодова, на сазревање грожђа.

Стварају се мање повољни услови за развој болести, а заштита је олакшана. Ову операцију треба обавити пре цветања винове лозе, јер се тиме стварају  услови за боље и правилније заметање плодова. Лачење се не изводи свуда већ само када се оцени да је број ластара сувише велики и да ће се такво стање негативно одразити на растење и сазревање лозе.

Чокот винове лозе пре и после лачења

Заламање се обично се изводи пошто се сви ластари увуку у жице, повежуи када ластари значајно прерасту последњу жицу шпалирапа почну да се савијају. У овом последњем случају ластари се прекраћују на 30-40цм изнад последње жице, или тако да на ластару буде 10-12 листова изнад последњег грозда.

Тиме се спречава могући губитак родности доњих окаца услед претераног раста ластара, уз елиминисање самозасењивања, превлажености унутар самог чокота и напада гљивичних болести. Прекраћивање заперака се ради око три недеље након заламања ластара.

Заперци се прекраћују тако што се на њима оставе два до три правилно развијена листа који имају врло значајну улогу, поготово у другој половини лета. Они директно утичу на накупљање шећера у гроздовима. Прстеновање се врши специјалним маказама 10 до 15 дана након завршетка цветања. Испод коленца са гроздом одстрани се један део коре са ликом у облику прстена ширине три до пет милиметара све до дрвенастог дела ластара.

При крају зрења бобица у винограду може се урадити дефолијација винове лозе – уклањање листова око гроздова. У савременом виноградарству редовно се примењује дефолијација у циљу повећања квалитета грожђа. Треба је обавити 20-30 дана пре бербе грожђа. Из зоне ластара у којој се развијају гроздови уклањају се листови који засењују гроздове.Тиме се значајно побољшавају осветљеност и аерација гроздова, што доприноси бољем сазревању гроздова, потпунијој обојености покожице и мањем развоју сиве трулежи на грожђу.

Проређивање гроздова се врши после процветавања код стоних сорти винове лозе за добијање крупнијих и лепших гроздова. У младом винограду до пет година живота ова резидба регулише број и распоред ластара на чокоту, обезбеђује њихов снажан пораст, сазревање и формирање узгојног облика чокота, док код винограда у роду она регулише висину приноса, квалитет грожђа и вегетативни потенцијал чокота.

ПССС Смедерево
Биљана Николић, дипл.инж.пољ.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/letnja-rezidba-vinove-loze/