Početna » ЛЕТЊИ АРАНЂЕЛОВДАН СЛАВА МАНАСТИРА ПИНОСАВА У КУСАТКУ

ЛЕТЊИ АРАНЂЕЛОВДАН СЛАВА МАНАСТИРА ПИНОСАВА У КУСАТКУ

Црква у манастиру Пиносави данас прославља храмовну славу Сабор Светог Архангела Гаврила - 26. (13.) јул.

До 1998. ово је била парохијска црква за село Кусадак, а од тада добија статус манастира. Црква и собрашица проглашене су спомеником културе 1987. годинеШта кажу историјски извори о манастиру Пиносави, тј. цркви Св. Архангела Гаврила?
– У турским изворима, постојање манастира се не помиње
– Извештај митрополијске комисије из 1733. сведочи где се црква налази и да је подигнута (поновљена) 1732. на каменим темељима раније цркве. Грађена је од храстових дасака и покривена шиндром. На иконостасу су се налазиле „изрјадно написане“ и позлаћене иконе али старовремене и порушене. Нечитљива је посвета храма али је престона икона „Архангел“.
– У „Списаку Црквији наодећи се у Окружју Смедеревском 1836“, помиње да је црква подигнута 1776. године, трудом неколико села, да је од талпи и да је рђавог стања.
– Данашња црква је подигнута 40-их година 19. века (1842. по митрополиту Михаилу, по неким другим изворима 1847. године). По истом извештају била је парохијска и за села Кусадак, Глибовац, Граница, Ковачевац, Азања, Ковачевац, Ратаре, Јагњило и Рабровац.
У нашем Архиву се чува лист из Светог Јеванђеља које је за свој вечни спомен храму Светих Архистратига Гаврила и Михаила поклонио 1842. Милосав Јанковић из Азање.
Извор Архив ”Верослава Вељашевић”You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept