ЛЕТЊИ СВЕТИ НИКОЛА СЛАВА МАНАСТИРА ПОКАЈНИЦА

У среду четврту по Пасхи, 22. маја 2019. године на празник Преполовљења Педесетнице и када наша Црква слави празник Пренос моштију светог Николаја Мириликијског Чудотворца, манастир Покајница у Великој Плани прославио је храмовну славу. Епискор браничевски Игњатије служио је литургију у Покајници.

На брегу изнад Радовањског луга, где је застао да се одмори, према легенди, са одрубљеном главом свог кума вожда Карађорђа и бисагама у којима је било 4 хиљаде златних дуката, Вујица Вулићевић, дао је да се управо од тог злата и на том месту подигне црква 1818 године.

Због страшног чина у коме је учестовао по наређењу кнеза Милоша Обреновића, чин градње цркве био је тумачен као покајање, па је народ тадашњу цркву назвао – Покајница. Први званичан назив цркве био је Великоплањанска, а посвећења је летњем Светом Николи, међутим, назив који јој је добила од народа је остао.

Оно што је занимљиво, када је реч о градњи јесте што је првобитно направљена тако да је могла врло лако да се расклопи и премести на друго место у случају налета турске војске.

Иконе потичу из доба градње, а сматра се да их је начинио Константин Зограф.

Данас је славила и црква Светих апостола Петра и Павла у Лозовику као и месна заједница Лозовик.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/letnji-sveti-nikola-slava-manastira-pokajnica/