ЛЕТО ПОЧИЊЕ 21. ЈУНА, ОБДАНИЦА 15 САТИ И 35 МИНУТА

Астрономско друштво „Руђер Бошковић” саопштило је да лето ове године почиње у четвртак 21. јуна у 12 часова и 7 минута. 

У исто време, у овом 172. дану у години, за становнике на јужној Земљиној полулопти почиње зима.На дан почетка лета обданица ће бити најдужа, а ноћ најкраћа, подсећају из друштва.Како Сунце у Београду тога дана излази у 4 часа и 52 минута, а залази у 20 часова и 27 минута обданица ће да траје 15 часова и 35 минута, а ноћ свега 8 часова и 25 минута.

Насупрот уобичајеном мишљењу да је лети Земља најближа Сунцу, она је тада најдаља од њега и у тзв. афелу ће бити 6. јула у 18 часова и 46 минута. За становнике северне Земљине полулопте лето почиње у оном тренутку када је правац северног дела Земљине осе најближи Сунцу. Тога дана висина Сунца у подне је највећа током године.

У истом тренутку за становнике на јужној Земљиној полулопти почиње зима.

Али ни тамо није претежно хладно због великог удаљавања од Сунца, већ због тога што је тог тренутка јужни небески пол најудаљенији од Сунца. Зато Сунце у подне тог дана достиже најмању могућу висину током године. Наравно да хладноћи доприноси најкраћа обданица, а тек је на трећем месту по утицају и поменуто највеће удаљење Земље од Сунца, објашњавају из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/leto-pocinje-21-juna-obdanica-15-sati-i-35-minuta/