ЛЕТО ПОЧИЊЕ У ПЕТАК 21. ЈУНА

За становнике северне Земљине полулопте лето ће ове године почети у петак, 21. јуна, у 17 часова и 54 минута.

У исто време, у овом 172. дану у години, за становнике на јужној Земљиној полулопти почиње зима, саопштило је Астрономско друштво „Руђер Бошковић“.

На дан почетка лета обданица је најдужа, а ноћ најкраћа. Како Сунце у Београду тога дана излази у 4 часа и 51 минут, а залази у 20 часова и 27 минута, обданица ће да траје 15 сати и 36 минута, а ноћ свега 8 сати и 24 минута.

Насупрот уобичајеном мишљењу да је лети Земља најближа Сунцу, она је тада најдаља од њега и у тзв. афелу ће бити 6. јула у 00 часова и 10 минута.

За становнике северне Земљине полулопте лето почиње у оном тренутку када је правац северног дела Земљине осе најближи Сунцу. Тога дана висина Сунца изнад хоризонта, у подне је највећа током године.

У истом тренутку за становнике на јужној Земљиној полулопти почиње зима.

Али ни тамо није претежно хладно због великог удаљавања од Сунца, већ због тога што је јужни небески пол најудаљенији од Сунца.

Зато Сунце у подне тог дана достиже најмање могуће висине током године. Наравно да хладноћи доприноси најкраћа обданица, а на трећем месту је по утицају и поменуто највеће удаљење Земље од Сунца, напомиње се у саопштењу.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/leto-pocinje-u-petak-21-juna/