Početna » ЛИСТА НАЈТРАЖЕНИЈИХ ЗАНИМАЊА У СРБИЈИ

ЛИСТА НАЈТРАЖЕНИЈИХ ЗАНИМАЊА У СРБИЈИ

Свет око нас се ужурбано мења посредством дигиталних технологија и то нас све ставља у позицију у којој морамо бити флексибилни и потенцијално се прилагођавати новим трендовима

од Паланка данас
0 Коментар

.

Ко би пре две или три године могао да претпостави да ће вештачка интелигенција постати свакодневица или да ће рад од куће постати општеприхваћена ствар? Тржиште рада се мења брже него икада, па тако ни не треба да чуди што су нека занимања која су до пре неколико година била веома тражена данас постала скоро па непожељна, пише startuj.com.


Тешко је са сигурношћу претпоставити шта доноси година пред нама, и у свету али и код нас, но на основу неких трендова је могуће закључити која ће занимања бити тражена у наредном периоду. У многоме то ће бити послови везани за компјутере, обновљиве изворе енергије, вештачку интелигенцију, безбедност на интернету и сличне послове, наводи портал који објављује преглед занимања која ће бити тражена и у 2024. години:

Софтвер девелопер

Ово професија се већ годинама налази у врху листа најтраженијих и најплаћенијих занимања. Истина, раније су до посла у овој професији могли да дођу и они који нису имали озбиљнија знања из области програмирања, но како данас неке задатке без проблема може да реши и вештачка интелигенција, простор за почетнике се доста смањио.

Увек ће бити простора за оне који су вешти са програмским језицима, као што су Јава, Пyтхон или Ц++, и иза себе већ имају довољно искуства. Данас су, на пример, веома тражени и програмери који су вешти у отклањању грешака, што опет долази са искуством. Просечна нето плата софтвер девелопера у Србији износи око 1379 евра, док су јуниори плаћени око 844 евра, а сениори и више од 2000 евра.

Анализа података

Аналитичаре података најчешће описују као људе без којих није могуће замислити модерно пословање. Они играју кључну улогу у процесу доношења одлука. Њихова способност разумевања података омогућује компанијама да прилагоде своје стратегије, оптимизују операције и боље се прилагоде динамичним тржишним условима.

Кроз прецизне анализе, ови стручњаци откривају трендове, препознају потребе купаца и помажу у обликовању иновација које воде ка успешном пословању. Њихове плате су у рангу оних које имају програмери, а оно што је важно истаћи јесте и чињеница да посла за њих има и у фирмама које нису примарно везане за ИТ сектор.

Креатор дигиталног садржаја

Компаније које нема на интернету као и да не постоји. Уколико сте особа која има „жицу“ за друштвене мреже и уме да осети пулс публике – ово је права каријера за вас. Иако су многи мислили да ће вештачка интелигенција смањити потребу за креаторима дигиталних садржаја, већина директора маркетинга у великим светским фирмама каже да ће увећати буџете намењене креаторима. Чак је и наше тржиште толико велико да они који имају шта да понуде врло лако дођу до клијената.

Медицина

Каријера у медицини је увек добар избор, уколико вас тако нешто занима. Немачка се, на пример, већ дужи низ година суочава са мањком радне снаге у болницама, па су тако и услови које треба испунити ради запошљавања веома једноставни. Већ након средње школе и полагања стручног испита, може се пронаћи посао медицинске сестре или брата, а плате се крећу у интервалима од 1.600 па до чак 4.400 евра.

Треба обратити пажњу и на конкурсе које редовне расписује Министарство здравља Србије, јер у болницама и домовима здравља широм земље увек има слободних радних места.

Угоститељство

Грана у којој ће увек бити посла. Кувари, конобари, менаџери – све су то занимања која се често могу видети на огласима. Плате у овој грани расту из године у годину, највише због чињенице да радници доста одлазе у иностранство током туристичке сезоне. Но, оне компаније које желе да задрже добре раднике увек ће понудити добре услове и плате које ће бити и изнад просека.

Минимална плата конобара у Београду износи око 65.000 динара, што није много. Но, уколико успете да дођете до посла у неком од престижнијих ресторана или хотела, ваша зарада може бити и дупло већа. У нешто бољој позицији су кувари, који су веома тражени, нарочито током летње сезоне. Уколико живите у неком од туристичких центара, ово је идеална каријера за вас.

Софтвер девелопери и аналитичари података остају кључни у технолошком напретку и доношењу одлука у модерном бизнису, док креатори дигиталног садржаја играју виталну улогу у маркетингу. Медицинске професије и угоститељство такође нуде стабилне каријере, пратећи глобалне и локалне трендове. Без обзира на избор, прилагодљивост и стицање релевантних вештина остају кључни фактори за успех у променљивом свету рада у коме живимо данас.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept