Početna » ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ НЕ ПОШТУЈУ ОБАВЕЗУ ИЗГРАДЊЕ БИЦИКЛИСТИЧКИХ СТАЗА

ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ НЕ ПОШТУЈУ ОБАВЕЗУ ИЗГРАДЊЕ БИЦИКЛИСТИЧКИХ СТАЗА

од Паланка данас
0 Коментар

Изградња бициклистичких стаза уз државне путеве кроз насеља је обавезујућа за локалне самоуправе, али упркос томе у целој Србији постоји само 184 километра изграђених стаза са том наменом, што је око шест одсто дужине државних путева, објавила је данас Државна ревизорска институција (ДРИ) у обимном документу Извештај о ревизији сврсисходности пословања – Унапређење бициклистичког саобраћаја.Међу градовима који немају ниједан метар изграђених бициклистичких стаза уз државне и локалне путеве је и Смедерево. како се може видети у приложеној табели.

У изградњи бициклистичких стаза поред путева, сасвим очекивано, предњаче градови и општине у Војводини, а у Подунавском округу само је у Смедеревској Паланци, по овом извештају, изграђено „целих“ 0,2 километра таквих стаза.

С друге стране, ни Јавно предузеће Путеви Србије, како су указали државни ревизори, није планирало изградњу бициклистичких стаза на државним путевима у периоду 2019-2021. године.

Закон предвиђа обавезу свих јединица локалне самоуправе да припреме, усвоје и спроводе стратешке документе у складу са националном стратегијом. Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, свега 20% њих је донело локалне стратешке документе, а ДРИ је Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије дала препоруку да донесе све подзаконске прописе којима се уређује планирање изградње јавних путева.

Том Министарству је препоручено да предузме активности како би све локалне самоуправе градиле бициклистичке стазе уз државне путеве кроз насеља, све то у циљу стварања услова за повећање безбедности бициклиста. Јер, како се у истом извештају наводи, према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, у периоду од 2016. до 2020. године, у Републици Србији је у саобраћајним незгодама погинуло 250 бициклиста, док је 7.429 повређено. У 2021. години, за коју су последњи обрађени подаци, погинуло је 48 лица у својству возача бицикла, што је за око 17% више у односу на годину раније.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept