ЛОНЧАР: ВОЗАЧИ У ЗДРАВСТВУ ЗАСЛУЖУЈУ ВЕЋЕ ПЛАТЕ, ЗА СПРЕМАЧИЦЕ ДРУГИ МОДЕЛ

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да ће возачи у здравственим установама бити посебно категорисани како би добили веће коефицијенте за обрачун плата.

Лончар је казао да возачи у здравственим установама, посебно у Хитној помоћи, то заслужују јер обављају изузетно тежак и одговоран посао.

„Радимо нацрт да то регулишемо и да возачи буду посебна категорија, да извреднујемо оно што раде и што заслужују. Они несебично помажу и раде оно што не раде возачи у другим установама“, рекао је Лончар у Скупштини Србије у делу седнице предвиђене за посланичка питања члановима Владе Србије.

Лончар је на питање о могућностима да се возачима, спремачицама и хигијеничарима у здравственим установама повећају коефицијенти за зараде, рекао да се на све начине, у оквиру постојећег закона и правилника, покушава да се возачима надокнади за оно што раде и да им се дају стимулације.

Када је реч о спремачицама, проблем је што када добију посао за стално иду на боловања и добијају експертизе да више не могу да раде тај посао.

„Онда за њих мора да се нађе решење, да раде нешто друго, а највише трпе болнице и пацијенти. Мораћемо да све више идемо на „оутсоурце“ што се показало као најбоље решење, отварају се специјализоване фирме за то,надамо се да ће бити све више и да ће испуњавати услове да одржавају хигијену у здравственим установама“, рекао је Лончар.

Додао је да се тај модел добро показао у ковид болницама у Батајници и Крушевцу.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/loncar-vozaci-u-zdravstvu-zasluzuju-vece-plate-za-spremacice-drugi-model/