Početna » ЛОША ВЕСТ ЗА ПУШАЧЕ Поскупљује паклица; Ево колико ћете сада морати да издвојите за цигарете

ЛОША ВЕСТ ЗА ПУШАЧЕ Поскупљује паклица; Ево колико ћете сада морати да издвојите за цигарете

У складу са акцизним календаром с првим даном јула већа је и акциза на дуван и дуванске производе. У периоду од 1. јула до 31. децембра 2024. године, нова специфична акциза на цигарете повећана је на 99,41 динара по паклици, тако да пушаче очекује ново повећање цена цигарета.

Акциза ће бити већа за 1,71 динар по пакли, док ће следећа, од 1. јануара 2025. године, бити 101,12 динара. Претходно повећање било је у мају, када су цене усклађене са ратом инфлације од просечних 7,6% из 2023. И овога пута очекује се „стандардно“ повећање од десетак динара по паклици.На цигарете из увоза и на цигарете произведене у земљи, поред специфичне акцизе плаћа се и пропорционална акциза по стопи од 33%, која се сада не мења у проценту али утиче на крајњу цену пошто се она срачунава према малопродајној цени која се увећава због веће специфичне акцизе (и ПДВ-а на све то).

Према изменама Закона о акцизама од од 1. октобра 2023. године, важи нови акцизни календар за дуванске производе која је донела и нове износе специфичне акцизе.

Влада, на предлог Министарства финансија утврђује једном годишње, и то до 15. фебруара текуће године, износе просечне пондерисане малопродајне цене у претходној календарској години а износе минималне акцизе утврђује полугодишње, и то до 15. фебруара, односно до 31. јула текуће године.

Течност за пуњење електронских цигарета поскупела је 1. маја и до 31. децембра 2024. године ће та акциза износити 10,46 динара по милилитру.

Акцизе и на никотинске врећице

Од 2015. године међу акцизне производе су сврстане и пунила за електронске цигарете, течност и несагоревајући дуван. А од јануара ове 2024. године у тој групи су и никотинске врећице – „снус“.

Акциза за дуванску течности мења се од 1. јануара са 8,64 динара по милилитру на 9,72 динара а код несагоревајућег дувана са 80% минималне акцизе на 1.000 комада цигарета на 90% минималне акцизе (у периоду од 1. јануара до 31. децембра 2024. године).


You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept