Početna » Лоше вести за љубитеље капљице, РАКИЈЕ ЋЕ БИТИ МАЊЕ И БИЋЕ СКУПЉА?

Лоше вести за љубитеље капљице, РАКИЈЕ ЋЕ БИТИ МАЊЕ И БИЋЕ СКУПЉА?

Овогодишњи род шљиве биће испод просека - то уједно значи да ће произвођачи ракије имати проблем, али и да ће цена овог пића бити већа.

Гостујући у Јутарњем програму ТВ Прва, Дарко Јевремовић из Института за воћарство у Чачку казао је да је ова година била јако неповољна за све воћне културе, а посебно за шљиву, пре свега због позних пролећних мразева, због снега у доба цветања, али и због каснијих непогода.„Све је то утицало да се ове године очекује род испод просека. То ће се пре свега одразити на производњу ракије јер око 80% шљиве која се произведе у Србији се преради у ракију, тако да ће дестилери имати проблем да дођу до сировина за своје производе“, казао је Јевремовић.

Према његовим речима, ракије ће ове године бити мање, али произвођачи имају добре залихе.

На питање како ће се све ово одразити на цену, Јевремовић је рекао да очекује да ће сировина поскупети.

Указао је да је највише погођен регион западне Србије и да је ту јако лош род шљиве и да нема правила што се тиче сорти. Централни део Србије је боље прошао.

„Јако је тешко заштитити род. Климатске промене узимају свој данак – мразеви, снег, падавине и сада сушни период… Произвођачи могу да примене мали број мера на свом засаду“, рекао је саговорник.

Указао је да је за сада прелиминарно од 30-50% мањи род у односу на просек.

„Када говоримо о неким откупним ценама, сада се шљива плаћа око 55 динара, а када говоримо о плодовима шљиве која се купује за ракију, ту је цена готово дупло нижа и кретала се од 30 до 35 динара и очекује се да цена порасте“, рекао је Јевремовић.

Он је такође истакао да је Србија један од светских извозника шљиве и да неће бити великих проблема будући да произвођачи ракије имају залихе.

(Б92)You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept