Početna » ЛУТКАРСКА ПРЕДСТАВА “МАЛА ДУХТУРА” У ШКОЛИ “ОЛГА” У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

ЛУТКАРСКА ПРЕДСТАВА „МАЛА ДУХТУРА“ У ШКОЛИ „ОЛГА“ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

Игра је основни облик дечје стваралачке делатности, помоћу које се дете свестрано развија и истовремено испољава своју личност, своје способности. Игра је за дете начин комуникације, она је за њега начин живота. Игра је пресудна за развој предиспозиција.Дете кроз игру прихвата различите улоге, учи да дели, да сарађује, да се дружи са другом децом, кроз игру стиче моралне норме. Дете кроз игру испољава радост. Дете учи кроз игру, али учи и да се игра, јер се тако стварају услови за формирање емоционално стабилне, социјализоване и креативне личности.

„Кад се игра, и можда само кад се игра,

дете или одрастао човек слободан је да

изрази своје стваралаштво.“

Виконт

Кроз дечју машту играчке оживе и добијају људске особине. Оживљена лутка у дететовим рукама постаје видљиви симбол фантазије. Зато је у најужој вези са дечјом игром луткарство. Ученици су вођени кроз игру улога у којој је свако свог измишљеног лика водио и глумио у реалном времену вежбајући сналажљивост, изражавање, сарадњу и креативност. Поред разних говорних вежби и вежби покрета, кроз игру, читање и глуму ученици су припремили драмски текст „Мала духтура“ по тексту Божидара Булића. Учествовали су у изради штапних лутака и сценографије.

Нашу луткарску трупу чине ученици 3/2 – Зара Стјепановић, Анђела Стојадиновић, Милица Узуновић, Марија Аврамовић и Никша Радовановић, Софија Томић 2/1 и Лазар Аранђеловић 4/1.

За ученике од 1. до 4. разреда су извели ову представу у холу школе 11. јуна 2024. године.

Представа доноси једну несвакидашњу причу, причу о духовима који морају да положе матуру. То су духови из нашег школског подрума, који праве циркус по школи, пошто наши ђаци никада ништа нису урадили и онда су то морали да ураде духови. Како би школа била још уреднија и чистија духови морају да оду из школе, а то не могу док не положе малу матуру, то јест малу духтуру. Представа је едукативног карактера. Вођени менторском руком учитељица Андријане Бербатовић и Гордане Маџић луткари су уживали у игри, као и гледаоци који су навијали за наше духове да положе испит.

Луткарско позориште у коме се уместо глумаца појављују лутке најчешће је намењено деци, али може бити интересантно и одраслима.

Дарко Димитријевић, директор школеYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept