уторак, мај 28, 2024
Početna » Majke i dalje najčešće idu u kupovinu, ali očevi ih sustižu

Majke i dalje najčešće idu u kupovinu, ali očevi ih sustižu

од Паланка данас
0 Коментар

Podela dužnosti u nemačkim porodicama i dalje je uglavnom tradicionalna – majke su tokom nedelje zadužene za kupovinu. Ipak, sada sve više očeva preuzima glavnu odgovornost.


To je rezultat u ponedeljak objavljenog istraživanja instituta za javno mnjenje JuGav, koje je bazirano na reprezentativnoj anketi među roditeljima u Nemačkoj krajem 2023.

Prema anketi, 44 odsto očeva uglavnom vodi brigu o kupovini  namirnica i svakodnevnih potrepština. Taj udeo je još 2020. bio deset odsto manji.

Nešto više od polovine, 51 odsto očeva, navelo je da odgovornost za kupovinu deli sa još nekim drugim. Kod majki, 54 odsto je prema sostvenim rečima samo zaduženo, 45 odsto tu obavezu deli sa partnerom.

„Rezultati našeg istraživanja upućuju na promenu uloge očeva u domaćinstvu“, izjavio je stručnjak JuGava za ispitivanje tržišta Filip Šnajder (Philipp Schneider).

Ulogu u tome, prema njegovim rečima, imaju i faktori kao što su rad od kuće, učestalije i duže roditeljsko odsustvo očeva sa posla i pravednija podela kućnih poslova.

Studija pokazuje da postoje neke razlike u ponašanju polova prilikom kupovine. Tako 61 odsto očeva kaže da u samoposluzi kupuju samo ono što im je stvarno potrebno.

Kod majki, taj je udeo svega 43 odsto. One kupuju impulsivnije i češće se odlučuju za stvari koje im zapravo nisu potrebne, ili nisu planirale da ih kupe.

Kod očeva je sa druge strane u samouslugama izraženija želja da kupe proizvode visokog kvaliteta i poznatih brendova.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept