Početna » МАЛЕ БОГИЊЕ ПОТВРЂЕНЕ КОД ЊИХ ЈЕДАНАЕСТОРО У СМЕДЕРЕВУ

МАЛЕ БОГИЊЕ ПОТВРЂЕНЕ КОД ЊИХ ЈЕДАНАЕСТОРО У СМЕДЕРЕВУ

од Паланка данас
0 Коментар

Закључно са јучерашњим даном потврђене су мале богиње код једанаест особа са територије Смедерева у Референтној лабораторији за морбиле Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак”. Ради се о осморо невакцинисане деце млађе од две године, три одрасле особе са непознатим и непотпуним вакциналним статусом, од којих је једна хоспитализована, а друге две су у кућној изолацији.Kомпликација у виду упале плућа присутна је код двоје оболеле деце, а на болничком лечењу су две особе. Хоспитализовани и они који су у кућној изолацији су у стабилном стању, објавио је данас Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

Од почетка недеље пријављена су и обрађена по два случаја сумње на мале богиње за територију надлежности ИЈЗ Војводине, који су одбачени, ЗЈЗ Пожаревац – два потврђена), ГЈЗ Београд – један потвђен из епидемије у Смедереву и по један са територије ЗЈЗ Зајечар – одбачен и ЗЈЗ Зрењанин – такође одбачен. Пријављени случај сумње са територије ЗЈЗ Kикинда је у обради.

Дана 12.1.2023. године Завод за јавно здравље Пожаревац је пријавио епидемију у Смедереву. Епидемиолошка служба Завода спроводи епидемиолошко истраживање и координира мерама спречавања ширења болести.

Од 11.1.2023. године на снази су пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама на територији Републике Србије – пријава сумње, лабораторијска дијагностика, изолација и лечење оболелих, здравствени надзор, епидемиолошки надзор, вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних лица, вакцинација осетљивих лица из контакта унутар 72 сата.

Имајући у виду наведене околности, период заразности, сезоност, остварене контакте, мере пооштреног надзора треба спроводити до даљњег, односно најмање до истека периода двоструке максималне инкубације од последњег регистрованог случаја, а у складу са проценом епидемиолошке ситуације у жаришту епидемије, односно на територији Републике, наводи се у саопштењу „Батута“.Povezane vesti

Остави коментар

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept