МАЛОПРОДАЈНА ЦЕНА ХЛЕБА ОД БРАШНА Т-500 ОГРАНИЧЕНА НА 53,50 ДИНАРА

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Уредбу о обавезној производњи и промету хлеба како би се заштитило тржиште и спречиле деформације у формирању цена овог производа, а имајући у виду да се у структури цена највећи део трошкова односи на брашно чија се цена мењала.

С обзиром на то да је у претходном периоду дошло до великог раста цена намирнице кључних за исхрану становништва, уредбом је по први пут ограничена маржа на све остале врсте хлеба.

Имајући у виду да је маржа шест одсто, а да се хлеб углавном испоручује директно у трговини на мало, тако да је то и укупна маржа трговаца на мало, закључено је да се повећање цене неће одразити на њихово пословање.

Такође, процењено је да повећање цена неће значајно утицати ни на стандард потрошача.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација саопштило је да је Уредбом о обавезној производњи и промету хлеба од брашна „Т-500“, коју је данас донела Влада Србије у циљу даље заштите животног стандарда становништва, ограничена малопродајна цена хлеба од брашна Т-500 на 53,50 динара, док је максимална произвођачка цена ограничена на 45,88 динара.

Такође, Уредбом је ограничена и највиша укупна стопа марже, обрачуната на нето фактурну цену за све остале врсте хлеба, умањену за рабате и попусте, а износи максимално 40 одсто.

Ова уредба ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Србије, a примењује се од 9. августа и важиће 30 дана.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/maloprodajna-cena-hleba-od-brasna-t-500-ogranicena-na-5350-dinara/