МАНАСТИР КОПОРИН – КОД МОШТИЈУ ВЕЛИКОГ СВЕТИТЕЉА

Текст и фото: Наташа Миљевић

Овај албум са фотографијама нашег манастира је ко зна који по реду у мојим радовима, али је овог пута ексклузиван по томе што смо добили благослов од наше драге настoјатељице, мати Екатерине, да фотографишемо и унутрашњост цркве и саме мошти Светог Стефана Лазаревића, тј кивот у коме се оне налазе, лечећи молитвама и дарујући бездетне супружнике дуго чеканим чедима.
Мати Нина нас је дочекала као и увек, са љубављу, говорећи нам о самом Светитељу, као и o некима од тих чуда. Преко 900 беба рођених молитвама манастир бележи у својим аналима.

Радови су одмах презентовани на изложби фотографија на Фестивалу науке у МЕШ ,,Гоша“ пре неколико дана, како радови деце, тако и неки од ових, а затим ће бити представљени, уз остале радове, као тематске поставке посвећене православним и етно мотивима и на наредним изложбама планираним као самосталним или уз неке од најављених догађаја везаних за братство ,,Константин“.

Поред кивота самог светитеља, саме манастирске певнице (за којом сам Божјом милошћу имала прилике да певам уз мати Аполинарију, мати Екатерину и блаженопочившу мати Евстолију) и за коју сам као појац посебно везана, срцем и душом, видите и кадрове припрате, као и места на коме је седео блаженопочивши отац Сава Копорински, тик уз Часни Крст и чувено ,,Слово љубве“ – најлепшу поему наше средњовековне књижевности, коју је Свети Срефан по свој прилици спевао своме вољеном брату Вуку, у нади на помирење.
Ова светиња, на само пар километара од нас, како сад, тако и увек за ових 600 година колико овде већ стоји, представља непресушни извор – духовно појило, на коме црпемо сву љубав једног великог Деспота остављену нама, његовом народу, онако исто како су то и његови велики родитељи управо чинили. Лазарева жртва и Лазарева клетва тако и кроз њега живе у нама вечно.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/manastir-koporin-kod-mostiju-velikog-svetitelja/