МАНАСТИР ПОКАЈНИЦА ОБЕЛЕЖИО 200 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

Православни празник посвећен преносу моштију светог оца Николаја, који је у народу познат као летњи Свети Никола обележен је 22. маја.

То је и слава манастира „Покајница“ у близини Велике Плане, а у овом дану обележено је и 200 година од изградње. На брегу изнад Радовањског луга, где је застао да се одмори, према легенди, са одрубљеном главом свог кума вожда Карађорђа и бисагама у којима је било 4 хиљаде златних дуката, Вујица Вулићевић, дао је да се управо од тог злата и на том месту подигне црква 1818 године.

Због страшног чина у коме је учестовао по наређењу кнеза Милоша Обреновића, чин градње цркве био је тумачен као покајање, па је народ тадашњу цркву назвао – Покајница.

Први званичан назив цркве био је Великоплањанска, а посвећења је летњем Светом Николи, међутим, назив који јој је добила од народа је остао.

Једна је од ретких брвнара са карактеристичним звоником. проглашена је за манастир 1954. године, првобитно мушки, међутим, 1992. године, та одлука је промењена и од тада је Покајница женски манастир.

Оно што је занимљиво, када је реч о градњи јесте што је првобитно направљена тако да је могла врло лако да се расклопи и премести на друго место у случају налета турске војске.

Иконе потичу из доба градње, а сматра се да их је начинио Константин Зограф.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/manastir-pokajnica-obelezio-200-godina-postojanja/