МАСКЕ ОБАВЕЗНЕ И ЗА ДЕЦУ СТАРИЈУ ОД ЧЕТИРИ ГОДИНЕ

У Службеном гласнику јуче је објављена нова Уредба Владе Србије о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести Covid-19 у којој су детаљно наведене најновије мере о којима је већ било речи у јавности, али и нова мера према којој је маска обавезна и за децу старију од четири године.

У најновијој Уредби наведено је да је странцима који долазе у Србију дозвољен улазак само ако поседују негативан PCR тест, не старији од 48 часова, док држављанима Србије који немају негативан PCR тест одређује се карантин у трајању од 10 дана.

Та мера за наше држављане претаје да важи ако особа у периоду трајања карантина одлучи да се тестира и добије негативан PCR тест.

У Уредби је наведено да контролу поседовања негативног PCR теста и поштовања мера карантина у кућним условима врши орган државне управе надлежан за унутрашње послове, на основу података које доставља установа која је извршила тестирање и орган државне управе надлежан за санитарну инспекцију.

У делу ношењу маске наведено је, оно што је већ познато јавности, да је она обавезна на јавним местима у затвореном простору, на јавним местима на отвореном простору уколико није могуће одржати растојање од најмање два метра и у јавном друмском и железничком саобраћају.

Поред тога, оно што је новина јесте да су родитељи малолетне деце или деце са посебним потребама, односно њихови старатељи, дужни да обезбеде да деца старија од четири године носе заштитну маску.

Када је реч о школама, наведено је да зимски распуст, сагласно прописима којима се уредује школски календар, почиње 21. децембра 2020. године и завршава се 15. јануара 2021. године и важи за све ученике основних и средњих школа на територији Србије.

У Уредби је истакнуто и да особе које су заражене короном, након болничког лечења отпуштају се на кућно лечење без контролног PCR тестирања и дужна су да, након отпуста, остану у кућној изолацији у трајању од 14 дана, након чега се јављају на преглед у COVID амбуланте.

Ова уредба ступа на снагу данас, осим одредаба које се односе на улазак страних и наших држављана у земљу, које се примењују од 20. децембра 2020. године до 10. јануара 2021. године, с тим што се одредба у делу који се односи на контролу карантина у кућним условима, може примењивати до 19. јануара 2021. године.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/maske-obavezne-i-za-decu-stariju-od-cetiri-godine/