МАТИЋ: СРБИЈА ПРИПРЕМИЛА ДИГИТАЛНЕ СЕРТИФИКАТЕ О ВАКЦИНАЦИЈИ

Србија је већ припремила дигиталне сертификате о вакцинацији који ће омогућити лакше кретање и путовање ван земље, изјавила је данас министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић и додала да се са грчким Министарством туризма преговара о међусобном признању дигиталних сертификата о вакцинацији.

Матић је за РТС нагласила да дигитални сертификат није ковид пасош.

„То је друга врста исправе. ЕУ се повукла из тога, јер је он садржао и број пасоша, неке податке којима није било место да се ту нађу. Дигитални сертификат говори када сте вакцинисани или сте прележали или сте урадили пи-си-ар тест и негативни сте“, навела је Матић.

Како је додала, ЕУ ће за недељу дана дати прецизнију информацију у вези са изгледом и начином издавања сертификата.

„То ће морати да се имплементира кроз здравствени систем који даје потврду о вакцинацији, да ли је прележана болест, мора бити увезан у систем“, нагласила је Матић.

Србија је, како је навела, припремила дигиталне сертификате, а многе земље су заинтересоване за преговоре, међу којима Грчка, Израел, Словенија.

Једна од опција је, како је додала, да дигитални сертификат постоји у облику апликације за мобилни телефон, а морају се проћи провере и аутентификације.

Матић је рекла да ће постојати више опција.

Министарка је нагласила да је грчки министар најавио посету Србији за крај марта или почетак априла оценивши да охрабрује чињеница да се Грци спремају за сезону и рачунају на наше туристе.

„Мислим да је јако важно за наше грађане да схвате да је кључ слободног кретања и путовања масовна и брза вакцинација. Чињеница да је Србија у Европи у врху по вакцинацији, даје нам улогу и позицију која омогућава да преговарамо око услова путовања, али то није довољно, масовна вакцинација се мора наставити“, поручила је Матић.

Матић је подвукла да ће се, ако Србија буде стављена на црвену листу и не буде имала добру епидемијску ситуацију, довести у питање све оно око чега се преговара.

Министарка туризма истакла је да ће у Турску моћи да се путује и без пи-си-ар теста.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/matic-srbija-pripremila-digitalne-sertifikate-o-vakcinaciji/