МАТУРА НОСИ ВИШЕ БОДОВА

Ученици који ускоро полажу малу матуру мораће мање да се ослоне на успех из школе, а више на знање показано на тестовима, јер је од ове године начин рачунања бодова за упис промењен, тачније враћен на модел од пре неколико година. Са свим петицама из школе моћи ће да имају максималних 60 бодова, а ако одговоре тачно на сва питања у три теста, обезбедиће још 40, уместо прошлогодишњих 30 поена. Тестови из српског, односно матерњег језика, математике и комбиновани тест са питањима из историје, географије, биологије, хемије и физике, имаће по 20 задатака, али ће језик и математика бити вредновани са максималних 13, а комбиновани са 14 поена. Успех их школе рачуна се сабирањем просека из шестог, седмог и осмог разреда и множи са два.

Министарство просвете вратило је начин бодовања какав је био до 2014. године, са намером да знање показано на тесту добије већи значај. Како највећи број ученика има петице и четворке у дневнику, било је све теже направити разлику на основу закључених оцена.

Ученици могу да добију и бодове на основу награда на такмичењима, које ће се такође рачунати за упис у средње школе. Прва три места на међународним такмичењима носе 8, 10 и 12 бодова, а на републичким 2, 4 и 6 поена.

За полагање мале матуре прво ће се пријављивати они који на њу стижу са закашњењем од неколико година – ванредни ученици старији од 17 година, који ће се у основним школама пријављивати од данас до 8. јуна. У исто време пријављиваће се и кандидати из Републике Српске, који би школовање да наставе у Србији. Завршни испит почиње тестом из српског, односно матерњег језика 18. јуна у 9. часова. Другог дана полагаће математику, а трећег комбиновани тест. На сваком тесту биће по 20 задатака, а ученици ће имати два сата да их реше. Уколико на питања одговоре раније, моћи ће да изађу из учионице, али последњих 15 минута излазак неће бити дозвољен. Када буду објављени резултати и прођу рокови за жалбу, ученици ће школама предавати листу са највише 20 жељених образовних профила. Наставници подсећају ђаке да је важно да на листи наведу што више жеља, како се не би десило да остану неуписани. Ђаци се по школама распоређују тако што се укршта њихов број бодова са листом жеља и компјутер то ради истовремено за све ученике, како нико не би био оштећен. Ако већи број ученика, који конкуришу у исту школу, има једнак број бодова, онда предност имају „вуковци“, они који са такмичења доносе више бодова или су на малој матури имали више бодова од њихових такмаца за исто место у учионици.

Ђаци могу да конкуришу за смештај у ученичке домове, за шта конкурс расписује Министарство просвете. Широм Србије постоји 30 установа за смештај и исхрану ученика, још 29 школа које имају своје домове, а ђаке примају и студентски домови у Бору и Косовској Митровици.

Право на смештај и исхрану у дому имају ученици који иду у државне школе и који су први пут уписали одређени разред у текућој школској години. Потребно је и да су држављани Републике Србије и да похађају школу ван места у коме живе.

Осим успеха, критеријуми за пријем су и материјални статус – висина породичних примања и да ли ученик припада некој од социјално угрожених категорија.

Осмаци који намеравају да упишу средње стручне школе у Конкурсу за упис треба да провере који су здравствени услови потребни за жељени образовни профил. За упис у гимназије и поједине четворогодишње профиле стручних школа није потребно лекарско уверење.

Нека занимања су веома захтевна, па су високи и здравствени критеријуми које кандидат треба да испуни. То значи да, уколико ученици имају проблем са, на пример, видом, треба да провере да ли је то сметња у обављању посла за који желе да се школују. За упис на готово све смерове средњих стручних школа потребно је лекарско уверење, које ученици могу да добију у дому здравља. Ученици који желе да упишу Железничко-техничку школу, преглед морају да обаве у здравственим установама „Железнице Србије“. Уколико буду примљени у Ваздухопловну академију, на преглед ће ићи у Дом здравља Нови Београд, у диспанзер за медицину рада.

Уколико изаберу школовање за неко од дефицитарних занимања, ђаци имају право на коришћење ученичког кредита, за који ће конкурс расписати Министарство просвете. Национална служба запошљавања током лета, према потребама послодаваца, одређује која су то дефицитарна занимања.

– Министарство просвете ослобађа обавезе враћања кредита ученика који се запослио код послодавца са којим је закључио уговор и остао код њега у радном односу половину времена за колико је примао кредит – објашњавају у Министарству просвете.

– Само онај ко напусти школовање или прими кредит или стипендију другог даваоца, има обавезу да врати ученички кредит.

Право на кредит имају ученици средњих школа у трогодишњем образовању.

Сви ученици могу да се пријаве и за ученичке стипендије. При рангирању се узима у обзир успех у претходним разредима, али и материјални положај ученика.

У текућој школској години висина месечне рате кредита или стипендије износи 5.400 динара, а Министарство просвете за ову намену издвојило је скоро 69 милиона динара. Новац од Министарства ученици примају у десет месечних рата, а током летњег распуста нема исплата

ПОСЛЕДЊИХ неколико година смањује се број одељења у економским и правним школама, па тај тренд очекује и овогодишњу генерацију матураната. У Министарству просвете потврђују, за „Новости“, да је највеће смањење одељења управо у области економије, права и администрације.

Посебни саветник министра просвете Александар Пајић објашњава да је у овој области предвиђен упис 270 ученика мање него прошле године. Дакле, биће формирано девет одељења мање.

– У подручјима рада саобраћаја и шумарства и обраде дрвета смањено је за по једно одељење, а у трговини, угоститељству и туризму за два – објашњава Пајић. – Са друге стране, повећан је број одељења у гимназијама, као и у подручјима рада геодезија и грађевинарство, електротехника, машинство, пољопривреда, личне услуге и здравство.

Слободних места у гимназијама и стручним школама биће за 6,14 одсто више него што је осмака – за 71.661 ученика припремљена су 76.064 места.

Највише ученика моћи ће да упише четворогодишње стручне школе и гимназије – 60.640, од чега су 19.062 места у гимназијама. Трогодишње образовне профиле моћи ће да упише 16.106 првака, предвиђен је и упис 242 ученика на двогодишње и 306 на једногодишње профиле. У средњим стручним школама 3.507 ученика првог разреда у око 120 одељења моћи ће да се школује према дуалном моделу образовања.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/matura-nosi-vise-bodova/