Početna » СУЗБИЈАЊЕ ЛАРВИ КОМАРАЦА У СЕДАМНАЕСТ ОКРУГА: Међу њима и Подунавски

СУЗБИЈАЊЕ ЛАРВИ КОМАРАЦА У СЕДАМНАЕСТ ОКРУГА: Међу њима и Подунавски

од Паланка данас
0 Коментар

У циљу заштите становништва од заразних болести, министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић потписао је данас са заступницима добављача услуга и добара уговоре о пружању услуга и набавци препарата за спровођење Програма за сузбијање ларви комараца на територији Републике Србије – Централна Србија за 2024. годину.Министар Мартиновић указао је на то да Министарство државне управе и локалне самоуправе спроводи активности на реализацији поменутог Програма још од 2019. године, и то у сарадњи са управним окрузима и јединицама локалне самоуправе. Он је истакао да је досадашње спровођење Програма дало резултате и довело до смањења обољевања грађана Републике Србије од грознице Западног Нила, због чега ће ове активности бити настављене и у 2024. години.

Програм за сузбијање комараца на територији Републике Србије – Централна Србија представља јединствени Програм који обједињује активности мониторинга, сузбијања и надзора станишта комараца као потенцијалних биолошких вектора узрочника грознице Западног Нила и других заразних болести, на подручју 17 округа: Борски, Браничевски, Зајечарски, Златиборски, Јабланички, Колубарски, Мачвански, Моравички, Нишавски, Пиротски, Подунавски, Поморавски, Пчињски, Расински, Рашки, Топлички и Шумадијски округ, са свим припадајућим градовима и општинама, којих је укупно 99. Програм је, на основу спроведене студије, израдио Тим за јединствено спровођење активности сузбијања комараца на тероторији Републике Србије, који је образовала Влада Републике Србије 2018. године, у циљу заштите становништва од заразних болести, а Министарство државне управе и локалне самоуправе одређено је за носиоца актвности на реализацији Програма.

Имајући у виду да временски услови попут температуре ваздуха, обима падавина и поплава значајно утичу на почетак развоја ларви комараца, Министарство је, за потребе реализације активности предвиђених Програмом за 2024. годину, спровело поступке набавке услуга и добара, који обухватају набавку препарата за спровођење Програма, апликације препарата за третирање ларви комараца у спровођењу Програма, као и стручни надзор и контролу и мониторинг стручне куће за спровођење Програма.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept