МЕДИЦИНАРИМА ИСПЛАТА ЗА ДЕЖУРСТВО, СТИМУЛАЦИЈЕ И ПРЕКОВРЕМЕНИ

Лекарима и медицинским сестрама који раде у ковид систему исплаћује се максималан број сати који је могућ за дежурство, као и стимулација и прековремени рад, каже министар здравља Златибор Лончар.

Наводи да је тиме решен проблем исплате за запослене који раде са пацијентима позитивним на вирус корона, а који је настао пре више од месец дана.
Упитан о притужбама лекара у Клиничком центру Ниш у ковид систему који тврде да примају за 80 сати рада само исплату за 40 радних часова, за разлику до оних који не раде са ковид пацијентима, Лончар је рекао да је добијао такве податке и притужбе и да је тај проблем решен.

Објаснио је да су лекари ван ковид система који раде са пацијентима који нису корона позитивни могли да дежурају по 24 сата што је, каже, препознато у закону и статуту здравствене установе, те да је дежурство недељом нешто више од 100 евра у динарској противвредности, а суботње дежурство нешто мање.

Лончар је након отварања лабораторије „Ватрено око“ у Нишу рекао да систем није могао да претпостави да ће се тако нешто десити као што је вирус корона, те да лекари и медицинске сестре у ковид систему не могу да раде у скафандерима дуже од четири сата, након чега иду на паузу.

Министар каже да је зато у једном моменту настао проблем, јер су могли да исплате новац за дежурство запосленима ван ковид система, а да је настао законски и бирократски проблем исплате запосленима у ковид систему за дежурство.

„Фактички, запослени у ковид систему није дежурао тих 12 или 24 часа, него је радио четири сата, па одмарао, па радио, али то смо решили тако да се људима који раде у ковид систему исплати максималан број сати који је могућ за дежурство, и не само то, него и стимулација и прековремени рад“, рекао је Лончар.

Поручио је да је су медицински радници хероји, јунаци нашег доба и да колико год да им се новца исплати, није довољно за оно што они ураде.

„Али, то је исправљено, то се реализује, ту нема више никаквих проблема. То је био проблем пре више од месец дана када је дошло да се плаћа. То је решено“, закључио је министар здравља који је са председницом Владе Аном Брнабић и амбасадорком Кине Чен Бо присуствовао отварању нове лабораторије “Ватрено око” у Нишу.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/medicinarima-isplata-za-dezurstvo-stimulacije-i-prekovremeni/