МЕДИЦИНСКИ ДЕО ШТАБА ТРАЖИ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС

Медицински део Кризног штаба затражио је данас на седници да се уведе потпуно закључавање, бар на седам до 10 дана, а коначна одлука биће донета кроз неколико дана.

Медицински део Кризног штаба затражио је данас на седници да се уведе потпуно закључавање, бар на седам до 10 дана, а коначна одлука биће донета кроз неколико дана, пренео је новинарима после седнице покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић.

„Бележи се повећање броја заражених и оно што је медицински део штаба предложио данас је да се максимално спречи могућност свих контаката, једино кроз вид ванредног стања, односно полицијског часа. То виде као могућност за решење ситуације у којој се налазимо“, рекао је Гојковић.

Он је навео да је став тог дела штаба „јасно и децидно“ да би у овом тренутку то било најцелисходније решење, без улажења у то какве би последице „локдаун“ изазвао.

Гојковић је истакао да је остало да се чланови Штаба састану у „следећих дан, два“ поново, да се до тада обаве различите консултације и да се затим донесе одлука адекватна и најбоља за све.

„Апсолутно морамо водити рачуна о јавном здрављу, интерсу наших грађана, и здравља, али се морамо водити и мишљу како ћемо као држава након годину дана у свему овоме, да поднесемо не само економски, него и у осталим аспектима, социолошки, психолошки, ментално, евентуално нови “локдаун““, рекао је Гојковић.

Он је поновио да је једна од опција коју у овом тренутку предлаже медицински део Кризног штаба, као кључну за смањење броја заражених, полицијски час.

Каже да је то једини начин да се спрече контакти, бар на седам до 10 дана, јер, истиче, скраћење радног времена угоститељских објеката или њихово затварање неће смањити број новозаражених.

Истиче да ће тада поједини организовати кућне журке, што, додаје, неће бити могуће контролисати, осим увођењем полицијског часа.

Као лекар и члан медицинског дела Кризног штаба, Гојковић је рекао да поштује тај захтев струке.

„Јасно ми је да је велико оптерећење на здравствени систем. Дуго времена је здравствени систем пред озбиљним изазовом и већ годину дана раде на граници издржљивости. Још увек имамо добар одговор здравственог система на све то“, рекао је Гојковић.

Међутим, он указује да када је реч о увођењу полицијског часа важно сагледати и друге аспекте, као што су економски, психлошки, социјални…

Због тога, истиче, у читавом Кризном штабу има разлога за и против полицијског часа и додаје да ће се у наредом периоду одржати консултације како да се изађе у сусрет медицинском делу.

Висок број новозаражених, каже Гојковић, утиче и на даљи процес вакцинације.

„Уколико имамо повећан број обелелих, не можемо да вакцинишемо људе“, указао је Гојковић.

Истакао је да епидемиолошка ситуација зависи од поштовања мера, а да ли ћемо поштовати мере, каже, зависи од нас самих и додаје да ће се поштовање мера видети кроз бројке.

Гојковић је указао да је и даље непоштовање мера приметно, јер је током викенда затворено 44 објеката на територији Србије због кршења мера, а проблем, каже, представљају и кућна окупљања.

Упитан да ли се на данашњој седници разговарало о могућем поостравању казни за оне који крше мере, Гојковић је одговорио да је и то била тема.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/medicinski-deo-staba-trazi-policijski-cas/

1 comment

    • Neko iz mase on 02/03/2021 at 10:49

    onaj sto se predstavlja kao „Penzioner“ egzaltiran ovakvom mogucnoscu. Slavi ceo dan….

Komentari su onemogućeni.