Početna » МЕЂУНАРОДНИ ДАН АРХИВА

МЕЂУНАРОДНИ ДАН АРХИВА

Међународни дан архива обележава се данас 9. јуна како би се указало на значај архивске грађе као културном благу

од Паланка данас
0 Коментар

Идеја о обележавању Међународног дана архива појавила се почетком 21. века.  На 15. Kонгресу у Бечу учесници су усвојили резолуцију о оснивању Међународног дана архива који би се обележавао сваке године 9. јуна, на дан оснивања Међународног архивског већа.Први Међународни дан архива обележен је 9. јуна 2008. године. Тада архиви у свету јавност упознају са стручном, културном, научном, административном и услужном делатношћу, као и са вредним историјским писаним благом о којем воде бригу.

А поводом Међународног дана архива Историјски архив у Смедеревској Паланци упутио допис у коме се подсећа да је ова установа основана 30.12.1968. године одлуком Скупштине општине Смедеревска Паланка. Одлуком Владе Републике Србије 1996. године, Историјски архив у Паланци добија територијалну надлежност и за општине Велика Плана и Жабари.

У Архиву се чува више од 200 архивских, породичних и личних фондова, као и 7 збирки. Поред основних делатности архива као што су надзор, прикупљање, смештај и сређивање архивске грађе, посебна пажња се поклања културно – просветној делатности, најчешће организовањем тематских изложби документа и фотографија. На тај начин из Архива поручују да, чврсто верују, да су успели да широкој публици значајно приближе културно богатство које се чува у овој установи.

Архивска грађа је благо које заслужује да буде сачувано од заборава, пропадања и уништења, јер историја и култура памћења јесу идентитетска основа једног народа, а писани документи услов без кога се не може (цондитио сине qуа нон).
Тим поводом, из Паланачког архива желе да са вама поделе делић узбуђења поводом недавног истраживања Архива „Верослава Вељашевић“ и открића сета фотографија који се чува у једној мађарској библиотеци, а које сведоче о времену аустро-угарске окупације у Првом светском рату, када се у Паланци налазило средиште Окружне команде (Kreiskommando) Смедеревског округа.
На фотографијама видимо:
1) спровођење ухапшених од стране аустро-угарских жандара, испред данашњег Народног музеја (зграда у парку), некадашњег Историјског архива;
2) дворишни део „Деловођине зграде“ која је у то време била војна пошта (у тренутку пристизања поштанских кола).Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept