Početna » Међународни дан без дуванског дима

Међународни дан без дуванског дима

Међународни дан без дуванског дима обележава се сваког 31. маја и представља симбол борбе против пушења, као великог глобалног и националног проблема. Дом здравља "Нови Сад" данас ће организовати превентивне прегледе у тржном центру "Променада". Слоган овогодишње националне кампање је "Заштитимо децу од утицаја дуванске индустрије".

од Паланка данас
0 Коментар

Пушење је значајна претња здрављу и водећи је фактор ризика за велики број болести, како пушача, тако и особа које су изложене дуванском диму. Због тога су важни подизање свести и едукација људи о томе које су предности престанка пушења.Дуван је један од највећих здравствених изазова с којим се свет суочава. Иако смо свесни штетних последица пушења, број пушача и даље расте, а здравље људи трпи.

Цигарета је легални производ који убије највише својих корисника. Са друге стране, имамо и еколошку катастрофу, јер имамо пуно пикаваца који се распадају, ресорбују се у земљи, води, где од тог опушка имамо канцерогену материје, каже Весна Имбољев из Дома здравља Нови Сад.

У Србији више од трећине одраслог становништва повремено или свакодневно пуши цигарете, док најмање 15.000 људи годишње умре од последица употребе дувана.

Упркос напорима да се овај тренд смањи, конзумација дуванских производа остаје неискорењена у свету, али и код нас. Имајући то у виду, Дом здравља Нови Сад сваког месеца организује петодневни програм одвикавања од цигарета.

Апел угоститељима да данашњи дан буде без дима у кафићима и ресторанима

Иницијатива „Има без дима“ позвала је угоститеље да данашњи дан, када се обележава Светски дан без дуванског дима, у свим кафићима, ресторанима и клубовима буде без дуванског дима, и апеловала на цело друштво, државу и грађане, да подрже угоститеље.

Из Иницијативе „Има без дима“ позивају све власнике локала да подрже ову идеју и симболично ослободе своје локале од дима на Светски дан без дуванског дима те да реакције својих гостију поделе са њима на њиховој Фејсбук страници.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept