МЕЂУНАРОДНИ ДАН БЕЗ ПЛАСТИЧНИХ КЕСА

– Канцеларија за младе из Смедеревске Паланке се придружује обележавању 4. јула, „Међународног дана без пластичних кеса“. Циљ је да се подигне свест о све већој штетности пластичних кеса и да се смањи њихова употреба, па чак и да се траже начини да се оне потпуно укину и да се уведе алтернатива која није штетна по природу и здравље живих бића, укључујући и човека.
– Танке пластичне кесе већина нас користи сваког дана. Малтене шта год да купујемо враћамо се кућо са неколико кеса у рукама. Те пластичне кесе остају ту негде око нас, у природи, од 100 до чак 500 година. Последице су велико загађење природе и умирање стотина хиљада животиња на копну и у океану.
– У Србији се од недавно пластичне кесе у продавницама наплаћују, али је то симболична цена и неће битно утицати на смањење овог огромног проблема. Ту и тамо, увде се у употребу биоразградиве пластичне кесе. Но, ствари у тој области иду споро и загађење је све веће: по дрвећу, потоцима, ливадама, ораницама, шумарцима … – могу се видети кесе које је човек употребио и бацио, а које је ветар раширио практично свуда. То катастрофално утиче на природу. Утиче и на здравље човека. Микропластика, које практично има свуда, кроз ланац исхране долази и до човека, тако да је он свакодневно уноси у организам, што нам битно нарушава здравље и обољевања су све учесталија.
– Зато се мора што чешће и што директније утицати на свест људи да употребу кеса избегну кад год и како год могу, или да је што више смање.
– Свака особа у Србији у просеку годишње употреби и одбаци чак 300 пластичних кеса, док на пример у Немачкој сваки становник годишње искористи свега 60 пластичних врећица.
– Од пластичних кеса највише страда морски свет. Стотине хиљада морских створења угине од гушења пластичним кесама (и другим врстама пластике), а то су, на пример, делфини, китови, морске корњаче и многе друге врсте прелепих морских створења. Страдају и птице. Процене су да годишње у свету угине више од милион птица управо због кеса од пластике.
– Дакле, своје намирнице, као и друге ситне производе не морате носити у пластичним кесама. Постоји алтернатива, која је једноставна и доступна: платнене торбе-цегери, израђени од природних материјала. Прибавите пар комада и на тај начин избегните да учествујете у уништавању природе и живота на Планети. Такође, користите сваку прилику да о томе говорите са комшијама и пријатељима, са људима на пијаци, у продавници … Ако не будемо поступали свесно и одговорно – наша будућност, а нарочито будућност наредних генерација више је него упитна.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/medjunarodni-dan-bez-plasticnih-kesa/