МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА

Међународни дан борбе против насиља над женама обележава се данас у Србији низом трибина, активности и конференција.

Овај дан установљен је на првом састанку феминисткиња Латинске Америке и Кариба (Феминист Енцуентро) 1981. године у Боготу, када су први пут жене отворено говориле о породичном насиљу, силовањима и сексуалном злостављању, као и о насиљу које жене трпе под режимима, укључујући тортуру и насиље над политичким затвореницама.

Године 1999. Уједињене Нације су резолуцијом 54/134 службено потврдиле 25. новембар као Међународни дан борбе против насиља над женама.

Овај дан је одабран као дан сећања на сестре Мирабел – Патрију, Минерву и Марију Тересу, које је брутално убио диктатор Рафаел Трујилло у Доминиканској Републици 1960. године.

Иначе, према подацима Заштитника грађана само у току ове године у Србији је до новембра убијено 28 жена у породичном насиљу.

Заштитник Зоран Пашалић је тим поводом упозорио на важност усвајања Националне стратегије за спречавање и сузбијање насиља у породици и у партнерским односима.

Истакао је да посебна пажња треба да буде посвећена спречавању и заштити од родно заснованог насиља жена на селу, жена са инвалидитетом и Ромкиња, као и развоју услуга у заједници, како би се женама жртвама насиља пружили сви видови подршке за пријављивање насиља, као и помоћи за њихово осамостаљивање.

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Милосав Миличковић посетио је данас Сигурну кућу где је разговарао са координаторком Саветовалишта против насиља у породици Весном Станојевић и штићеницама, и поручио да насиље у Србији неће бити толерисано.

Миличковић је том приликом оценио да је примена Закона о спречавању насиља у породици, који се примењује од јуна 2017. године, дала позитивне резултате.

Овај Закон је омогућио примену хитних мера – удаљавање насилника из стана као и забране комуницирања и прилажења жртви чак и пре извршења кривичног дела.

Градска управа Београда планира сутра низ активности поводом обележавања Међународног дана борбе против насиља над женама, који ће бити обележен и у другим градовима Србије.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/medjunarodni-dan-borbe-protiv-nasilja-nad-zenama-3/