МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА

„Насиље над женама је испољавање историјски неједнаких односа друштвене моћи између мушкараца и жена који су довели до дискриминације и доминације над женама од стране мушкараца и до спречавања потпуног напретка жена. Насиље над женама је један од основних механизама којима се жене присиљавају да буду у подређеној позицији у односу на мушкарце. Насиље над женама је препрекау постизању једнакости, развитка и мира.“- дефиниција насиља над женама по документима Уједињених нација.

Међународни дан борбе против насиља над женама обележава се 25. новембра у знак сећања на 25. новембар 1960. године када су у Доминиканској републици брутално убијене сестре Патрија, Минерва и Марија Тереза Мирабел, због својих револуционарних активности и борбе за демократију. Датум уједнообележава и почетак акције “16 дана активизма” који трају до 10. децембра, међународног дана људских права, како би се симболично повезао проблем насиља над женама са људским правима и истакло да је такав вид насиља кршење људских права.
Насиље над женама и девојчицама представља најчешћи облик кршења људских права. Подаци показују да су једна од три жене у свету пребијене, присиљене на сексуални однос, или су доживеле неки вид злостављања, а насилник је најчешће мушкарац из блиског окружењаНасиље над женама је раширено широм света и не познаје државне границе, расу, класу, културу, традицију и религију.
Апотека „ Врбас“ се придружује овој промоцији са циљем да се подигне свест о присуству насиља над женама, да укаже колико је оно близу свакога од нас иако то као друштво у целини одбијамо да прихватимо, и на крају, као далекосежни циљ има и то да буде један од корака у решавању овог проблема.
Насиље над женама је феномен који захтева системски ангажман целог друштва и зато су важни континуирани заједнички програми, који се баве тим проблемом, као и активности на сузбијању насиља у породици.
Од 2002. године у Kривичном закону држава по први пут објављује да насиље у породици није лична ствар члана породице него да је то друштвено и државно питање.
Међународни дан борбе против насиља над женама прилика је да се још једном укаже на овај проблем и напоре који се предузимају за његово уклањање и стварање услова за безбедан живот свих жена.

ЗА НАСИЉЕ НЕМА ОПРАВДАЊА
НАСИЉЕ НАД ЖЕНАМА ЈЕ ЗЛОЧИН!

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/medjunarodni-dan-borbe-protiv-nasilja-nad-zenama-4/