МЕЂУНАРОДНИ ДАН ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ

Међународни дан физичке активности или дан „Кретања за здравље“ се обележава од 2003. године као дан који промовише физичку активност. Део је велике „Иницијативе кретање за здравље“ која промовише физичку активност и здрав начин живота међу светском популацијом, током целе године. Дан „Кретање за здравље“ је национални приоритет и одговорност свих: владе, развојних сектора, грађанских и професионалних организација, приватног сектора, заједнице и појединаца.

Потребу за обележавањем овог дана указали су подаци Извештаја Светске
здравствене организације „Смањење ризика, промоција здравог начина живота“ из 2002 године, где се наводи да је физичка неактивност један од главних фактора ризика који доприносе великом морбидитету и морталитету масовних незаразних болести. Процењено је да је физичка неактивност узрок 1.9 милиона смртних исхода годишње.

Повећати и одржати адекватан ниво здравља повећањем физичке активности свих људи, допринети контроли и превенцији масовних незаразних болести и указати заједници да политика и иницијативе треба да буду такви да створе средину која ће помоћи људима да буду физички активни, што подразумева повећање броја паркова, уређење пешачких зона и бициклистичких стаза.
Значај проблема:
Физички неактиван стил живота постао је глобални здравствени проблем.
Недовољна физичка активност је један од 10 водећих узрока смрти, болести и неспособности. Око 2 милиона људи годишње умире од последица физичке неактивности. Брзо ширење градова у развијеним земљама, гужва, сиромаштво, саобраћај, неквалитетан ваздух, недостатак паркова, пешачких зона, простора за спорт и рекреацију,чине физичку активност тешко доступном. У неразвијеним земљама и земљама у развоју све је популарнији физички неактиван стил живота, а последице су повећана учесталост гојазности, дијабетеса и кардиоваскуларних болести, али и малигних болести. Истраживања су показала да су и деца све мање физички активна и да слободно време радије проводе испред телевизора или компјутера. Процењује се да у многим земљама, подједнако у развијеним и земљама у развоју, више од две трећине младих није довољно активно. Недовољна физичка активност код деце може имати здравствене последице у каснијем животном добу, али и актуелне последеце на правилан раст и развој деце.

Физичка активност, заједно са правилном исхраном и избегавањем пушења су ефикасан, исплатив и одржив начин за унапређење здравља за све. Физичка неактивност значајно доприноси масовности хроничних болести. Редовна физичка активност смањује ризик за настанак болести срца, шлога, малигних тумора дојке и дебелог црева. Физичка активност побољшава метаболизам шећера у крви, смањује количину масти у организму и
снижава крвни притисак, а ово су главни начини којима смањује ризик кардиоваскуларних болести и дијабетеса. Физичка активност смањује ризик настанка тумора дебелог црева, смањујући време задржавања хране у цревима и повећавајући ниво антиоксиданаса.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/medjunarodni-dan-fizicke-aktivnosti/