МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЈЕЗИКА 21. ФЕБРУАР

Генерална скупштина УН прокламовала је 1999. године Дан матерњег језика, као сећање на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану, данас Бангладешу, јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични.

Према проценама, готово свакодневно у свету нестане по један језик, а лингвисти прогнозирају да ће од око 6.000 језика, до краја 21. века одумрети више од половине, чак и до 90 одсто. Највише су угрожени језици са малим бројем говорника од неколико стотина или десетина и језици који припадају малим заједницама.

Србија је 2006. године ратификовала Европску повељу о регионалним и мањинским језицима, а када је у питању српски језик, лингвисти сматрају да би требало више да се бринемо о свом матерњем језику, о развијању језичке културе, очувању традиције, као и да су нам потребна новија издања правописа, речника и језичких приручника.

Овај дан се обележава у циљу промовисања језичке културе и разноврсности, као и вишејезичности.
Српски језик је у опасности да буде угрожен од „најезде“ страних речи, односно туђица. Домаћи лингвисти и теоретичари језика упозоравају да се наш језик нашао пред све већом најездом енглеског и да је угрожен у мери у којој су то чак и језици са великом традицијом – француски, немачки, италијански. Да ли је то тако или не просудите сами, једноставно – тестирајте себе и проверите колико страних речи употребите у току дана у говору или писању.
Сви који воле српски језик и културу, требало би да што више читају наше писце, да употребљавају наше речи у говору, да избегавају англицизме (осим када то звучи потпуно неприродно).

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/medjunarodni-dan-jezika-21-februar/