МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЉУДСКЕ СОЛИДАРНОСТИ

Данас се у свету обележава Међународни дан људске солидарности. Установљен од стране Уједињених нација, пре 10 година, ово је дан када славимо наше јединство у разноликости и подижемо јавну свест о важности солидарности.
Иницијатива коју је 2005. године покренуо бивши пољски председник Лех Валенса охрабрила је расправу о постизању Миленијумских циљева развоја земаља чланица УН, па је годину дана касније почело обележавање 20. децембра за Дан људске солидарности.
Уједињене нације се, у духу солидарности, ослањају на сарадњу при решавању међународних проблема економске, социјалне, културне и хуманитарне природе. Најсиромашнији заслужују помоћ оних који имају највише те је, у контексту глобализације и растуће неједнакости, неопходно јачање међународне солидарности. Kонцепт солидарности промовише се као кључан у борби против сиромаштва, за коју је нужна укљученост свих релевантних актера.
“ Глобални проблеми захтевају колективна решења. У време раздора у многим кључним глобалним питањима, од оружаног сукоба на присилне миграције, људи морају да се окрену једно према другом у заједничком циљу, не да окрећу једно другом леђа у страху”, речи су некадашњег гедералног секретара УН-а, Бан Kи-Муна, којим се на најбољи начин може промовисати Дан солидарности и успешно суочити с данашњим изазовима, као што су глад, епидемије, несразмерна распођела извора и тероризам.
Солидарност, као појам означава моралну обавезу човека за човека.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/medjunarodni-dan-ljudske-solidarnosti/