МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЉУДСКИХ ПРАВА – 10. ДЕЦЕМБАР

УН су 10. децембра 1948. године усвојиле Универзалну декларацију о људским правима, у којој је истакнуто да су та права универзална и да не зависе од националне, државне, идеолошке, социјалне и културне припадности.
Међународни дан људских права обележава се на дан када је потписана Универзална декларација о људским правима и по први пута у историји човечанства признато право свих људи на „живот, слободу и сигурност… без икаквих разлика“.

Тим документом се штите грађанске, политичке, економске, социјалне и културне слободе и права човека – од права на живот и слободу до права на достојанство, приватност,  социјалну сигурност и удруживање.

Усвајање Декларације представљало је крупан напредак у том тренутку, а том приликом остале су уздржане земље совјетског блока, Саудијска Арабија и Јужноафричка Република.

УН су 1966. донеле два споразума, којима су разрађене слободе и права прокламована Декларацијом о људским правима, а документе је прихватило 130 земаља.

У Савету Европе 1950. донета је Конвенција о заштити људских права и основних слобода која, поред основних права, установљава и механизме заштите и надзора над њиховим остваривањем.

Тим поводом министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Ана Брнабић честитала је данас свим грађанима Србије 10. децембар – Међународни дан људских права, изразивши уверење да једино заједничка борба против свих облика нетолеранције и екстремизма може дати резултат.

„Сви људи су рођени слободни, са једнаким достојанством и правима – говори нам први члан Повеље о људским правима.

Желим да заједно стварамо друштво у коме ће сваком нашем грађанину бити заштићено достојанство и гарантовано поштовање његових основних људских права, без обзира на разлике у полу, раси, вероисповести или било ком другом облику различитости.

Само она друштва која почивају на поштовању различитости имају шансу да се развијају и својим грађанима обезбеде услове за пристојан и достојанствен живот.

Искрено желим да такво друштво стварамо заједно“, наводи се у честитки Ане Брнабић.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/medjunarodni-dan-ljudskih-prava-10-decembar/